VARATE SE AKO MISLITE DA SU ŠEĆER I MASTI NEZDRAVA HRANA: Ovo ulje koje koristimo svaki dan, a mislili smo da je zdravo, može da NARUŠI NAŠE ZDRAVLJE
Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVANJE

VARATE SE AKO MISLITE DA SU ŠEĆER I MASTI NEZDRAVA HRANA: Ovo ulje koje koristimo svaki dan, a mislili smo da je zdravo, može da NARUŠI NAŠE ZDRAVLJE

Život -

Šećer i masti smatraju se najnezdravijom hranom kada je reč o zdravlju, ali naučnici sada upozoravaju da ima nešto nezdravije od ove dve namirnice - sojino ulje.

Reč je o jednom od najčešće korišćenih biljnih ulja, a polovinu biljnih ulja koja se proizvode u svetu čini upravo sojino ulje.

foto: Profimedia

Ono ulje je vrlo često sastojak gotove, prerađene hrane u konzervama. Dugo se sojino ulje smatralo vrlo zdravim izborom, ali rezultati istraživanja objavljeni u stručnome časopisu PLOS One ukazuju na niz razloga zbog kojih bi popularan sastojak mogao da ostavi ozbiljne posledice na zdravlje pojedinca, gore i od šećera.

U sklopu istraživanja raznih vrsta prehrambenih navika, naučnici Univerziteta u Kaliforniji sproveli su testiranje na laboratorijskim miševima. Dali su im hranu s 40 odsto masti, što je količina slična onoj koju koristi većina Amerikanaca.

Jedna grupa dobijala je zasićene masti većinom iz kokosova ulja, a druga je hranjena namirnicama baziranim na nezasićenim mastima iz sojina ulja, kojemu je dodato kokosovo ulje. Druga grupa sadržavala je istu količinu nezasićenih masti kakvu konzumira prosečan Amerikanac.

U sklopu dodatnih dijetalnih planova naučnici su miševima dali dve verzije hrane bogate mastima sa dodatkom fruktoze, šećera sadržanog u voću i u medu.

foto: Profimedia

Hrana ovih dijeta sadržala je isti broj kalorija, što znači da su naučnici mogli da procene stvaran učinak raznih vrsta ulja i fruktoze na organizam miševa.

Očekivali su da će miševi koji su jeli masti s fruktozom dobiti najviše na težini i da će razviti najjaču otpornost na insulin, ali rezultati su ih iznenadili.

Najviše su na kilaži dobili miševi iz grupe koja je jela hranu sa sojinim uljem, devet odsto više od miševa koji su jeli masnu hranu sa fruktozom, a čak 25 odsto više od onih koji su jeli masti iz kokosova ulja. Kod miševa koji su konzumirali sojino ulje primrćena je da su dobili "masnu jetru" i veću rezistencija na insulin.

foto: Profimedia

Vođa studije Ponamjot Deol priznao je da su njega i kolege rezultati iznenadili, "osobito s obzirom na svakodnevna upozorenja o potencijalnoj ulozi šećera u sveprisutnoj epidemiji gojaznosti".

Australijska nutricionista Lindi Koen rekla je da polovinu biljnih ulja koja se proizvode u svetu čini upravo sojino ulje koje se zbog niske cene upotrebljava u prerađenoj hrani. Kad na proizvodu piše oznaka ''biljna ulja'', to je većinom sojino ulje ili neka njegova komponenta. Koenova dodaje da se geni ljudske jetre ponašaju slično kao geni miševa, što znači da se studija može primeniti i na nas.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Dejli mejl/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track