ZDRAVO, ALI NE ZA SVE: Kada ne bi trebalo da koristite maslinovo ulje!
Foto: Shutterstock

VAŽNA NAMIRNICA

ZDRAVO, ALI NE ZA SVE: Kada ne bi trebalo da koristite maslinovo ulje!

Život -

Iako uopšte ne postoje nedoumice o tome koliko je zdravo, dobro, svestrano i korisno maslinovo ulje, ipak ima situacija u kojima ono ne može ili čak ne sme da se koristi. Zbog toga, pre nego što sledeći put upotrebite maslinovo ulje, razmislite da li je baš ono najbolji izbor za zadatak koji ste mu namenili.

Za prženje Neki nutricionisti tvrde kako maslinovo ulje, koje je vrlo pogodno za naše srce, zapravo postaje štetno kada je izloženo visokim temperaturama, tj. kada na njemu nešto pržimo. Međutim, u tim situacijama maslinovo ulje ipak neće ispuštati štetne toksine, ali će (poput svih ostalih ulja) njegova struktura početi da se raspada. Većina nutricionističkih vrednosti koje povezujemo s maslinovim uljem, poput omega-3 masnih kiselina, uništava se tokom procesa zagrevanja. Umesto toga, koristite maslinovo ulje kao "začin" kada je jelo gotovo.

Na roštilju Postoji mnogo recepata u kojima se savetuje mariniranje mesa i povrća u maslinovom ulju i začinima pre nego što izbacite na roštilj. Iako vam ova metoda zapravo ne može naštetiti, neće vam puno ni pomoći - maslinovo ulje će jednostavno izgoreti. Iako za hranu na roštilju zapravo ne treba sipati mnogo ulja, rešetke je potrebno dobro nauljiti (ali za to je potrebno neko drugo ulje). Kada je hrana gotova, tada je vreme za korišćenje maslinovog ulja!

Ako imate problem s bubuljicama Mnogi dame koriste maslinovo ulje kao regenerator za kosu, ulje za masažu i neizbežan sastojak u pripremi svojih sapuna, losiona i ostalih proizvoda za negu kože. Ipak, treba biti oprezan jer maslinovo ulje može napraviti priličan "nered" na koži koja je inače sklona aknama. Razlog je činjenica da maslinovo ulje zatvara pore, stoga ono ipak nije univerzalni "lek za sve".

(Kurir, Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track