NE MOŽETE DA ZATRUDNITE? Možda je za to kriv vaš posao!
Foto: Profimedia

NAUČITE DA SE OSLOBODITE STRESA

NE MOŽETE DA ZATRUDNITE? Možda je za to kriv vaš posao!

Život -

Žene koje pokušavaju da dobiju dete treba da znaju koliko je važno postići zdravu ravnotežu između posla i porodičnog života.

Studija koja je nedavno sprovedena ne dokazuje da je isključivo stres uzrok neplodnosti, ali pruža dokaze da mentalno zdravlje i napetost imaju veliki uticaj na to.

U nedavnom istraživanju otkriveno je da žene mlađe od 35 godina imaju problem da zatrudne ukoliko su pod stresom jer povišen nivo hormona stresa (kortizola) u njihovom telu u velikoj meri sprečava ovulaciju. U prevodu, žene koje rade stresne poslove imaju manje šanse da zatrudne.

Znakovi da ste pod stresom * Osip - Ako se na koži naglo pojave crvene tačkice koje svrbe, krivac bi mogao da bude stres, a ne alergija. Tada imunosistem u telu slabi i teško mu je da se bori protiv bolesti. Koža tada postaje osetljivija na spoljašnje faktore - sapun, hladnoću ili vrućinu, losion, deterdžent...

* Gojenje - Stres podstiče pojačano otpuštanje hormona stresa koji narušava sposobnost tela da obradi šećere u krvi. Menja se i način na koji telo prerađuje masnoće, proteine i ugljene hidrate, a to dovodi do gomilanja viška kilograma. Stres je, takođe, čest krivac za prejedanje.

* Glavobolja - Ako nikada niste imali glavobolje, a u poslednje vreme je imate često - razlog može biti to što ste previše napeti.

* Nadutost i gorušica - Stres remeti rad organa za varenje i podstiče povećanu proizvodnju želudačne kiseline, što izaziva gorušicu. On usporava varenje hrane, a to uzrokuje gasove i nadutost. Kada se problemi s probavom nastave u debelom crevu, mogući su i proliv ili grčevi.

* Česte prehlade - Stres slabi imunitet i dvostruko su veće šanse da se razbolite kad ste pod tenzijom nego kad niste.

* Akne - Ako niste tinejdžer, a pojavile su vam se bubuljice, to može biti zbog stresa. Žlezde proizvode više masnoća, a višak ostaje zarobljen u porama zajedno s prljavštinom i mrtvim ćelijama kože, pa se pojavljuju akne.

* Zbrka u glavi - I psihičke bolesti nastaju zbog stresa. Previše kortizola u telu otežava koncentraciju i fokusiranje. Sve to vodi do problema s pamćenjem, depresije i anksioznosti.

* Opadanje kose - Jak i dugotrajan stres slabi imunosistem i često rezultira pojačanim opadanjem vlasi.

foto: Profimedia

Kako se osloboditi napetosti na radnom mestu 1. Pre nego što odete da radite, doručkujte. Glad je često uzročnik nervoze koja dovodi do slabljenja koncentracije i svađa. Ako ne možete da napravite pozitivnu atmosferu na poslu, nemojte praviti ni negativnu.

2. Što je posao odgovorniji i ozbiljniji, to ste više izloženi stresu. Međutim, i loše kolege ga prave, pa je važan savet da gledate da ste s njima u dobrim odnosima.

3. Ne sedite satima za radnim stolom u zagušljivoj prostoriji. Izluftirajte kancelariju i udahnite vazduh punim plućima.

4. Gledajte da tokom dana nekoliko puta prošetate po zgradi i da malo izađete napolje.

5. Neka vam radni prostor uvek bude sređen, stavite na sto neku lepu zelenu biljku ili buket cveća.

6. Zadatke na poslu organizujte tako da ih ne radite u poslednji momenat.

7. Razgovarajte s kolegama otvoreno o problemima koje imate na poslu, jer ćete tako doći do najboljeg rešenja. Izdignite se iznad situacije i konflikte rešavajte mirnim putem.

8. Ukoliko je dozvoljeno, na poslu slušajte muziku koja vam prija.

9. Ugrabite trenutak da zažmurite i dišete duboko na nos. Opustite sve mišiće u telu i fokusirajte se samo na disanje stomakom. Udahnite i podignite ga, pa izdahnite. Ovo uradite najmanje deset puta.

10. Naučite da kažete NE! Ukoliko mislite da radite nešto što nije u opisu vašeg radnog mesta ili da vas neko iskorišćava, ne ustručavajte se da ga kulturno odbijete. Samo to obrazložite valjanim argumentima.

(Kurir, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track