EVO KAD MUTIRANI GRIP STIŽE U SRBIJU: To je mešavina  SVINJSKOG I OBIČNOG VIRUSA, a imun je na sve vakcine! ONI SU PRVI NA UDARU
Foto: Profimedia, Youtube/Printscreen

UPOZORENJE LEKARA

EVO KAD MUTIRANI GRIP STIŽE U SRBIJU: To je mešavina SVINJSKOG I OBIČNOG VIRUSA, a imun je na sve vakcine! ONI SU PRVI NA UDARU

Život -

U Srbiju sredinom decembra stiže mutirani oblik virusa gripa protiv kojeg nema vakcine, upozoravaju lekari.

U Srbiju sredinom decembra stiže mutirani oblik virusa gripa protiv kojeg nema vakcine, upozoravaju lekari. Radi se o mešavini svinjskog (AH1N1) i sezonskog (tipa B) soja virusa, koji će se spojiti u potpuno novi, daleko opasniji oblik.

Stručnjaci upozoravaju i da nas masovna epidemija gripa u Srbiji očekuje sredinom januara, kada se ljudi vrate na posao posle novogodišnjih i božićnih praznika. Na udaru će se najpre naći stariji od 65 godina, trudnice i hronični bolesnici, a zatim i deca.

foto: Profimedia

Infektolog dr Žarko Ranković kaže da nam sredinom decembra najpre stiže verzija gripa AH1N1, koji će vrlo brzo mutirati jer će se spojiti sa tipom B virusa.

Svake godine je ista epidemiološka situacija kada su respiratorne zaraze u pitanju. Nagle promene vremena, slave i porodična okupljanja vode ka sve većem broju obolelih već u drugoj polovini decembra. Zato je sasvim normalno očekivati da se najpre pojavi blaži oblik gripa AH1N1. Međutim, on će vrlo brzo promeniti svoju strukturu, mutirati i postati daleko opasniji, sa mnogo težom kliničkom slikom - kaže Ranković.

On savetuje građanima da se za svaki slučaj vakcinišu, iako protiv mutiranog oblika imunizacija ne pomaže.

- Bilo da deluje mutirani ili sezonski virus, potrebna je imunizacija. Naročito kod starijih od 65 godina, hroničnih bolesnika i trudnica. Vakcina služi da održi stanje organizma i da spreči da dođe do teških stanja koja mogu biti kobna za pacijente, poput potpunog kolapsa organizma, otežanog disanja, kome, pa čak i smrti. Jedini problem je što virusi izmenjenih genetskih sastava predstavljaju spoj nekoliko tipova gripa i što nijedan vid imunizacije ne može da ih iskoreni. Ipak, bar za 40 odsto može da ublaži jačinu bolesti - objašnjava sagovornik.

foto: Shutterstock

Sa Rankovićem je saglasna i specijalista opšte prakse dr Brana Grujić. Prema njenim rečima, vrhunac delovanja gripa očekuje u januaru, kada bi broj obolelih mogao drastično da se poveća.

- Upala grla, curenje nosa, kašalj, slabost, povišena temperatura i bolovi u mišićima glavni su simptomi svakog sezonskog gripa, čak i mutiranog, i on se uglavnom leči vitaminima i preparatima za prehladu. Ali ukoliko bolest traje duže od sedam dana, a pacijenti ne primete boljitak u oporavku, obavezno se treba javiti lekaru, jer su njihovi saveti veoma važni u danima kada imamo delovanje dva tipa virusa. Svakako, epicentar delovanja zaraze za sada se očekuje u januaru posle praznika i školskog raspusta, kada je i delovanje virusa najjače - ističe dr Grujić i savetuje građanima da je veoma važno jesti dosta voća i povrća, uzimati tečnosti, preparate protiv prehlade, odmarati se i izbegavati skupove u zatvorenim prostorijama.

Kurir.rs/Informer/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track