NAUČNICI SU OTKRILI: Ova biljka pomaže da AKNE nestanu sa lica! Idealan recept za osetljivu kožu!
Foto: Profimedia

ODUŠEVIĆE MNOGE

NAUČNICI SU OTKRILI: Ova biljka pomaže da AKNE nestanu sa lica! Idealan recept za osetljivu kožu!

Život -

Majčina dušica deluje na akne jače od najboljih poznatih preparata koji postoje na tržištu za njihovo lečenje, pokazalo je novo istraživanje.

Naučnici su sproveli studiju na fakultetu i proverili kako majčina dušica u kombinaciji s nevenom i smirnom deluje na bakterije koje uzrokuju upalu pora i pojavu akni. A iako su i neven i smirna uništile bakterije nakon samo pet minuta, studija je pokazala da je majčina dušica daleko najefikasnija.

foto: Profimedia

Naime, ona ima jače antibakterijsko delovanje nego benzoil peroksid, sastavni deo preparata protiv akni.

Da bi delovanje bilo potpuno, majčinu dušicu treba staviti u alkohol na nekoliko dana, pa čak i nedelja jer se tim postupkom iz biljke izvlače najbolji sastojci pa je najbolje akne time mazati, savetuju stručnjaci.

" Iako su potrebna dalja istraživanja, od preparata na bazi majčine dušice najviše će profitirati ljudi s osetljivom kožom, jer su nuspojave korišćenja preparata na bazi benzoil peroksida upravo iritacije kože", rekla je autorka istraživanja dr. Margarita Gomez Escalada.

foto: Profimedia

Tinktura od majčine dušice - recept

Sastojci:

Šaka, dve grančica s cvetovima majčine dušice i domaća rakija od žita ili od voća, jačine 38-40 posto alkohola.

Priprema:

Operite grančice majčine dušice, njima napunite staklenu teglu, prelijte rakijom, sve dobro protresite, dobro zatvorite i ostavite da 14 dana stoji na suncu ili pored nekog drugog izvora toplote. Potom tečnost procedite i ovako dobijenom tinkturom čistite akne.

foto: Profimedia

Kurir.rs/24sata.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track