PRERADI PA PRISVOJI

MUZIKA JE POSTALA BIZNIS, A ONI TO NAJBOLJE ZNAJU: Ofenbah ima recept za uspeh, ali pitanje je GDE JE TU UMETNOST (KURIR TV)

Exit 2018 -

Popularni francuski dvojac Ofenbah nastupio je u okviru trećeg dana ovogodišnjeg Egzit festivala, i, kako je i bilo očekivano, na prepunom Mejn stejdžu napravili su žurku za pamčenje. Međutim, ekipa Kurira koja je njihov nastup pratila sa lica mesta nije mogla da ne primeti neke veoma bitne činjenice.

foto: Stefan Jokić

Naime, prvo što zapadne za oko je da publiku ovog mladog dvojca čine pretežno tinejdžeri, što samo po sebi ne bi predstavljalo iznenađenje da ovaj sastav u okviru svog nastupa ne pušta obrade pop i rok pesama s kraja prošlog veka, kada su mnogi od njihovih fanovi ipak bili premladi da prate svetsku muzičku scenu. Tako su se nizali hitovi čuvenih bendova poput grupe Kvin i pesme "We Will Rock You", do elektro sastava Daft Pank sa numerom "One More Time", kao i čuvenih Pepersa. I dok je publika jednoglasno pevala poznate stihove, ekipa Kurira je sprovela mali eksperiment i one najbliže nama upitala da li znaju ko su autori dotičnih pesama. Nažalost, malo ko je znao tačan odgovor.

Sve ovo navodimo kako bismo u prvi plan istakli problematiku pojavljivanja sve više bendova koji svoj uspeh zasnivaju na tuđem radu. Daleko od toga da Ofenbah ne čine momci koji su definitivno kvalitetni umetnici, prvenstvenstveno muzičari, ali tokom jednoipočasovnog nastupa, osim nekoliko svojih numera, većinu svoje plejliste bazirali su na obradama tuđih pesama.

foto: Stefan Jokić

Da ironija bude veća, dva mladića su odlučila da sastav ponese ime po čuvenom francuskom kompozitoru Žaku Ofenbahu, koji je u svom radu bio poznat po inovativnosti i originalnosti, te koji je tim karakteristikama privukao pažnju tadašnje javnosti. Danas, čak i traženje njegovog imena preko pretraživača na internetu u najvećem broju otvara stranice o gorepomenutumim momcima.

Druga situacija koju smo primetili odigrala se pred sam početak njihovog koncerta, dok je na bini prašila neverovatna Grejs Džouns. Žena koja je napunila 70 godina pokazala je šta znači biti zvezda, i svojim nastupom još jednom dokazala da je kraljica bine. No, kako se njen nastup odužio van vremenski predviđenih okvira, mlađa publika koja je došla da sluša svoje idole nije se ustezala da prokomentariše, kako su je sami nazvali u više navrata, dosadnu babu koja odbija da se skloni sa bine. O ukusima ne treba raspravljati, i naravno da muzika Grejs Džouns neće svima odgovarati, ali manjak poštovanja koje ona definitnvno zaslužuje je nepotreban. Da stvar bude gora, slično se kod mlađih posetilaca "proveo" i Zigi Marli, koji je nastupao tokom prve večeri festivala.

Muzika je biznis, barem to postaje u poslednjim decenijama, a mladi Francuzi su to najbolje shvatili. Koncert su završili autorskom pesmom "Katchi", ali i nakon energičnih sat i po, tokom kojih se publika fenomenalno provela, verujemo da nismo jedini kojima je ostao pomalo gorak ukus u ustima.

(Kurir.rs, D.K. / Foto: Stefan Jokić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track