JOŠ JEDAN EGZIT JE ZA NAMA: EVO šta je obeležilo 4 dana NAJBOLJEG EVROPSKOG FESTIVALA! (FOTO, VIDEO)
Foto: Stefan Jokić

PETROVARADIN U CENTRU MUZIČKOG SVETA

JOŠ JEDAN EGZIT JE ZA NAMA: EVO šta je obeležilo 4 dana NAJBOLJEG EVROPSKOG FESTIVALA! (FOTO, VIDEO)

Exit 2018 -

Četiri dana najveće žurke na Balkanu su za nama, a 18. izdanje Egzita još jednom je pokazalo zašto je ovaj festival među najboljim na svetu.

1 / 14 Foto: Stefan Jokić

Na više od 40 bina nastupila su najpoznatija imena domaće i svetske muzičke scene, dok je čuvena Dens arena još jednom odnela titulu kraljice bina! Od četvrtka uveče pa do ponedeljka ujutru, posetioci su ordinirali Petrovaradinskom tvrđavom u potrazi za baš onim momentom muzičke magije zbog kog su došli.

Festival je otvorila popularna američka kantautorka Laura Pergolici, poznatija pod svojim umetničkim nazivom LP. Šarmantna pevačica prvo je ime ovogodišnjeg festivala koje je uspelo da napuni prostor ispred Mejn stedža, a Petrovaradinom su odjekivali stihovi njene hit pesme „Lost on you“. Njen koncert posetila je i premijerka Srbije Ana Brnabić.

foto: Stefan Jokić

Usledila je kratka ceremonija otvaranja na kojoj je Sergej Polunjin još jednom pokazao zašto je vodeće ime svetske baletske scene, a potom se nad nebom iznad tvrđave prolomio tradicinalni vatromet koji je i zvanično označio početak festivala.

foto: Stefan Jokić

Globalna muzička senzacija, hip-hop trio Migos oduševio je fanove vatrenim nastupom, a nakon njih reka posetilaca uputila se ka Dens areni, gde su Ben Klok i Riči Hotin podigli atmosferu za di-džej pultom.

foto: Stefan Jokić

Ljubitelji nešto tvrđeg zvuka mogli su da uživaju u pravoj pank poslastici na Fjužn stejdžu, gde su legendarni domaći bendovi Ritam Nereda i Goblini do zore dizali publiku na noge. Drugi dan festivala počeo je na novosadskoj plaži Štrand, gde su posetioci našli celodnevnu zabavu i napunili baterije za ono što je sledilo. Seksi momci i devojke napunili su peščanu plažu dok su obližnji klubovi pravili celodnevne žurke. Hedlajner drugog dana festivala bio je Zigi, sin legende rege scene, pokojnog pevača Boba Marlija.

foto: Stefan Jokić

Boje Jamajke ofarbale su Petrovaradin dok se publika njihala u zavodljivim rege ritmovima. Na Dens areni publiku su do zore prodrmali vatrenim nastupima Maseo Pleks i Rothed. Još jednu zoru više od 10.000 fanova dočekalo je na ovoj bini, a mnogi su ostali i nakon što je program bio završen, na popularnom afterpartiju. Ljubitelji domaće muzike uživali su uz odličan nastup Đorđa Miljenovića, inače člana grupe Bed Kopi, koji je javnosti poznatiji pod svojim umetničkim imenom Skaj Vikler. Na njegovom koncertu u publici primećen je i poznati glumac Sergej Trifunović. Tokom trećeg dana kamperi Exita mogli su da prate utakmicu između reprezentacija Engleske i Belgije, u okviru specijalno napravljene zone FIFA World Cupa.

foto: Kurir

Program je u subotu uveče započela legenda pop rok muzike Momčilo Bajagić Bajaga, koji je sa svojim Instruktorima napravio odličnu atmosferu. Uz vanvremenske hitove „Godine prolaze“, „Sa druge strane jastuka“ i „442 do Beograda“ publika je uživala u ponekad laganim, a ponekad i brzim i energićnim ritmovima Bajaginih numera. Poznate glumce Viktora Savića i Aleksandara Radojičića uhvatile su naše kamere dok su uživali u koncertu. Usledio je nastup superbake, dive svetske muzičke scene i kraljice bine – Grejs Džouns. U svojoj 70. godini ona je na sceni radila stvari zbog kojih bi joj pozavidele znatno mlađe koleginice, a vrhunac nastupa je bila pesma „Slave to the Rhythm“, njen prvi planetarni hit, a tokom njenog izvođenja ona je oko struka vrtela veliki fluorescentni hula hup. Nju je na bini smenio popularni francuski dvojac Ofenbah, a prostor ispred glavne bine bio je krcat. Fanovi elektronske muzike imali su pravu poslasticu – na Dens areni za di-džej pultom našle su se svetske zvezde Boris Brejča i Solomun.

Tvrđava se tresla od skakanja najvatrenijih rejvera koji su ponovo dočekali zoru. Posetioci Egzita uživali su u pravljenju jedinstvenog ekološkog murala Pixelate. Od 2.000 limenki kreirali su impresivnu sliku devojke koja simbolizuje temu ovogodišnjeg Egzita – „Freedom“, dugu čak 6 metara. Pixelata je joše jedan doprinos i joše jedno podsećanje na važnost zaštite životne sredine. Četvrti i poslednji dan festivala obeležila je utakmica finala Mundijala.

1 / 41 Foto: Stefan Jokić

U FIFA zoni okuilo se nekoliko stotina navijača Trikolora i Vatrenih, a nakon uzbudljive utakmice reprezentacija Francuske pobedila je Hrvate rezultatom 4:2 i osvojila titulu prvaka sveta. Tokom 90 minuta atmosfera u kampu je bila uzavrela, da bi na kraju navijači Francuske uz pesme i hladno pivo slavili zasluženu pobedu. Veče poslednjeg dana, što se muzičkog programa tiče, počelo je energično. Simpatična pevačica Alis Merton oduševila je prisutne na Mejn stejdžu i zaraznim pesmama pokazala da njen planetarni hit „No roots“ nije samo slučajnost.

foto: Stefan Jokić

Organizatori Egzita povukli su smeo potez i na glavnu binu doveli vodeća imena elektronske muzike, Martina Geriksa i di-džeja koji je već postao deo inventara festivala, Dejvida Getu. Malo je reći da je žurka koja je usledila zaslužila svoj spomen u istoriji novosadskog festivala. Desetine hiljada fanova preplavilo je tvrđavu, a uz vatromet i spektakularni lajt šou uživali su do kasno u noć. No, kako je već tradicija, žurka je morala da se nastavi – i to na Dens areni. Reka ljudi slila se sa glavne bine na ovu izolovanu lokaciju, na kojoj je di-džej dvojac Tejl of As dizao atmosferu. I dok su se prvi zraci sunca promaljali na istočnom nebu, fanovi koji su bili u ekstazi palili su baklje i neumorno skakali. Festival je, tradicionalno, zatvorila kraljica Dens arene Nina Kravic. Prelepa Ruskinja opravdala je ime hedlajnera, a posetiocu su naprosto odbijali da dozvole kraj ovogodišnjeg izdana festivala. No, kraj je morao doći. Nakon četiri dana (i četiri noći), vrata tvrđave na Petrovaradinu zatvorena su, barem do sledeće godine. Nama ostaje samo da presaberemo utiske i još jednom priznamo – Egzit je sa razlogom NAJBOLJI EVROPSKI FESTIVAL!

Kurir.rs/D.K., Foto: Stefan Jokić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track