KINEZI NA NESTVARAN NAČIN OŽIVELI TRADICIJU DUGU 2.000 GODINA! Šokatno umeće digitalizacije: Kulturno nasleđe čovečanstva (VIDEO)
Foto: Kurir televizija

KURIR TV

KINEZI NA NESTVARAN NAČIN OŽIVELI TRADICIJU DUGU 2.000 GODINA! Šokatno umeće digitalizacije: Kulturno nasleđe čovečanstva (VIDEO)

Jesenji TV program -

Izložba lutaka iz senki će obići ceo svet. Ova tradicionalna kineska umetnost je već naišla na odlične reakcije publike u Kini, a uskoro će i ostali gradovi sveta imati priliku da pogledaju uživo uvu jedinstvenu kombinovanu umetnost.

Digitalna umetnička izložba zasnovana na kineskom lutkarstvu iz senke održava se u oblasti "North Bund" Šangaja, koji prikazuje preko 3.000 kolekcija takozvanih lutaka iz senke.

Posetioci dobijaju očaravajuće iskustvo u očaravajućem svetu lutkarstva iz senki sa junacima iz klasičnih kineskih priča koji se pojavljuju jedan za drugim, uključujući Kralja majmuna, legendarni ubica tigrova Vu Song i mitološka figura Bele zmije.

Si Đinping, Emanuel Makron, Šangaj, Kina, poseta, 5 11 2019
foto: EPA/NG HAN GUAN/POOL

Ćiu Jelin, kustos izložbe kineskog lutkarstva u senci je rekao:

- Prikupili smo preko 3.000 slika lutaka iz senke i figura. Štaviše, mi smo takođe proizveli animaciju od pravih predstava. Dakle, mi smo zapravo pozvali porodicu Maši Shadov Plai trupa za izvođenje i mi smo snimili njihovu akciju na ekranu. Dakle, sve je zaista verno umetničkoj formi. Ono što je još interesantnije je da je ovo prava internacionala saradnju. Dakle, imamo timove iz Francuske, Italije, Kine, a imamo i ljude iz iz svih kreativnih polja.

Izložba, koju su producirali Hram svetlosti i Deni Rouz, trebalo bi da krene u svetsku turneju nakon zaustavljanja u Šangaju i Šenženu. Pariz, Madrid, London i Dubai će imati priliku da urone u svet kineskog lutkarstva iz senke.

01:07

KINEZI NA NESTVARAN NAČIN OŽIVELI TRADICIJU DUGU 2.000 GODINA! Šokatno umeće digitalizacije: Kulturno nasleđe čovečanstvu

Žan Bori de Vatin, suosnivač Hrama svetlosti je rekao da lutke iz senke u Kini postoje oko 2.000 godina: - Lutke iz senke postoje u Kini već oko 2.000 godina. Ova jedinstvena umetnost je postala je deo UNESCO-a i na listi je nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva još od pre mnogo godina. Da, konačno mogu da prezentuju ove različite istorijske priče koje po prvi put koriste fascinantne digitalne medije koje čine totalni smisao.”

Kinesko lutkarstvo iz senke je kombinacija različitih umetničkih formi koje uključuju slikanje, rezbarenje, muziku, operske izvedbe i pripovedanje.

Izložba u Šangaju otvorena je 19. avgusta i nastaviće da fascinira publiku do 30. novembra.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:21

Nauka i tehnologija doprinose otkriću na arheološkom nalazištu Sansingdui

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track