ŽENE U POTPUNO ISTOJ POZICIJI KAO I MUŠKARCI! Režijom Irfana Mensura proslavljeno 75 godina pozorišta u Zaječaru
Foto: Ana Paunković

Premijera Don Žuana

ŽENE U POTPUNO ISTOJ POZICIJI KAO I MUŠKARCI! Režijom Irfana Mensura proslavljeno 75 godina pozorišta u Zaječaru

Kultura -

U zaječarskom pozorištu preksinoć je nastavljeno obeležavanje 2. februara - Dana pozorišta, kada se navršilo 75 godina od prve premijere "Žita cvetaju" Jurija Mokrova. U čast jubileja izvedena je premijera predstave "Don Žuan se vraća iz rata" Edena fon Horvata, u adaptaciji i režiji Irfana Mensura.

Don Žuan se vraća iz rata
foto: Promo

- Publici sam ponudio pozorište koje je mešavina žanrova i trebalo je da malo prevari publiku s plakatom i songovima koji su pomalo kabaretski, a daleko smo od kabarea. Ovo nije pitanje lake zabave već suštinsko pitanje da li su muškarci i žene ravnopravni. Ja mislim da jesu. Naravno, grozim se muškaraca koji koriste svoju fizičku snagu da bi prišli ženama, ali isto tako postoje žene koje imaju pravo da prilaze muškarcima. Mislim da su žene u potpuno istoj poziciji kao i muškarci - kaže glumac.

Glavni junak komada, nakon povratka iz Velikog rata 1918. godine, u susretu sa realnošću doživljava posttraumatski ratni sindrom . Naime, suočava se sa neostvarenom ljubavlju i sa smrću. Jedini muški lik u predstavi, Don Žuana, tumači Miloš Tanasković koji ističe da je u svojoj biti ovo antiratni komad, ali je kroz njega provučeno još nekoliko linija. Pre svega muško-ženski odnosi iz ugla muškaraca koji su nekada zlostavljani, ali se o tome malo govori.

Don Žuan se vraća iz rata
foto: Promo

U predstavi se pojavljuje čak 36 ženskih likova koje igraju glumice zaječarskog teatra: Nataša Petrović, Ana Bretšnajder, Jelena Rajić, Viktorija Arsić, Ivana Bartunjek, Aleksandra Manasijević i Marija Stanković.

U pozorištu "Zoran Radmilović" ocenjuju da je ova predstava korak u pravom smeru i nadaju se novom repertoarskom uspehu teatra. Premijeri predstave prethodilo je otvaranje izložba slika, grafike i crteža akademskog slikara iz Beograda Luke Dedića.

Don Žuan se vraća iz rata
foto: Promo

Kurir.rs

Bonus video:

01:10

Irfan Mensur o Vlasti Velisavljeviću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track