KULTURNI CENTAR KRUŠEVAC DODELIO POVELJU SLOVO LJUBVE: Dobitnik Momir Dragićević uz čije pesme su odrastale generacije dece
Foto: Kurir.rs/Ž.M.

laureat

KULTURNI CENTAR KRUŠEVAC DODELIO POVELJU SLOVO LJUBVE: Dobitnik Momir Dragićević uz čije pesme su odrastale generacije dece

Kultura -

Povodom tri decenije od osnivanja, velikog jubileja Kulturnog centra Kruševac i Dana ustanove biće dodeljena tradicionalna godišnja nagrada “Slovo ljubve”. Ova prestižna nagrada dodeljuje se stalnim saradnicima KCK za rad i posvećenost širenju kulture i umetnosti.

Nagrada se sastoji od Povelje sa imenom i prezimenom laureata i tekstom pesme „Slovo ljubve“ Despota Stefana Lazarevića, kao i novčane nagrade.

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Slovo Ljubve“ je pesnik Momir Dragićević.

KCK, Kulturni centar Kruđevac, Momir Dragičević, Povelja Slovo ljubve
foto: Kurir/Ž.M.

Momir Dragićević je rođen 1947. godine u Silbašu. Detinjstvo je proveo u Kruševcu, gde je završio Osnovnu školu i Gimnaziju a Pravni fakultet u Beogradu. Radio je u Opštinskoj upravi opštine Kruševac na različitim poslovima.

Za direktora Ustanove u kulturi ,, Pionirski park'' imenovan je 1997. godine i tu je radio do aprila 2001. godine, kada prelazi u Kulturni centar Kruševac, gde je bio urednik dečijeg programa i Međunarodnog festivala humora i satire ,, Zlatna kaciga'' za mlade do 18 godina.

Momir Dragićević umetnik i pesnik je kao direktor Ustanove u kulturi ,,Pionirski park'' osmišljavao i ulepšavao detinjstvo brojnim generacijama kruševačkih mališana, lucidnim i nadasve maštovitim programima kao naprimer: Dečji ribopec na gradskoj fontani, a potom na jezeru Ćelije, Vaskršnje dečje radosti, Ekoprolećnica, Biciklijada, Sladoledijada, Roler dej, Trke sa trotinetima sa poligonom spretnosti, Školsko zvonce (pisci u đačkim klupama), ''Target'' po skloništima u vreme NATO agresije na našu zemlju, Kviz znanja ''Otadžbina se brani znanjem'' kao zamena za školske dane takođe u ratne dane 1999. godine.

Zatim je organizovao ''Izložbu igračaka'' (1998. godine) starih i novih u kući Simića jer su igračke i igra nezaobilazni faktor u razvoju i vaspitanju svakog deteta. Momine pesme su zastupljene u Bukvaru, muzičkim čitankama, lektiri za III razred osnovnih škola, u brojnim antologijama i zbornicima savremene poezije za decu i mlade, jer su se dokazale braneći sebe svojom invencijom, iskustvom i nevidljivim nitima vezuje se za svet dece.

Kruševac, Kulturni centar Kruševac
foto: Kurir/Ž.M.

Momino stvaralaštvo se izučava na fakultetima i visokim školama (Učiteljskom fakultetu u Leposaviću, Učiteljskom fakultetu u Bogradu, Akademiji za obrazovanje vaspitača u Aleksincu i dr). Odbranjeno je nekoliko diplomskih radova studenata u Aleksincu i Leposaviću.

Pomenućemo nekoliko objavljenih knjiga, a ima ih ukupno 26: Za kike i klikere, Čarapica brbljivica, Zbrda Zdola, Raspevani tobogan, Pahulja u šalu (koautor sa suprugom Snežanom), Baš me briga, Jabuke u šlafroku, Slatkoteka, Di-džej deda (dvojezička makedonsko-srpsko izdanje) Klik-klak, Školsko zvonce, Školska tabla, Paparaco (muzička knjiga) i dr.

Momine pesme su komponovane i osvajale brojne nagrade na festivalima muzike za decu: Zlatno zvonce (Novi Sad), Beogradsko proleće, Majska pesma u Nišu, Raspevano proleće u Pančevu, Zlatna pčelica u Nišu, Prolećna pesma u Kuršumliji, Svetosavski festival u Zrenjaninu, Naša radost u Podgorici, Zlatna pahulja u Rožaju, Đurđevdanski festival u Banja Luci, TI AMO (Onesti-Rumunija), Dečiji festival u Kruševcu itd. Pesme objavljuje u: Zmaju, Bagdali za decu, Vitezu, Dživdžanu (Gračanica) Tik-Taku, Dečjim novinama (Gornji Mileševac) Veliko Dvorište, Politika za decu, Osmijeh (Podgorica), Kolibri, Momčilo, Svitak, Đak, Tabla, Putevi kulture, Drugarče (na bugarskom) itd.

Dobitnik je brojnih nagrada : Svetosavska nagrada Kulturnog centra Kruševac, Povelja Kapetan Miša Anastasijević, Zlatna značka KPZ Srbije, Zlatan prsten Despota Stefana Lazarevića (''Bagdalin'' prsten), Mihailo Ćupović (Udruženja književnika Srbije), Branislav Lazarević (''Bagdala za decu''), Rasinski cvet, Oktobarska nagrada grada Kruševca, Agencija ’’SKY VISION’’ zlatni disk za pesmu ''Di-džej deda'' i dr. stalna saradnja sa Kulturnim centrom Kruševac, u organizaciji manifestacija ''Pesnički fijaker'', saradnja sa časopisom ''Putevi kulture'', pesničkim susretima u Kulturnom centru, pozorišne novogodišnje predstave: ''Pahulja u šalu'', ''Deda mrazova rokada'', ''Čekamo te Deda Mraze''.

Duhovna veza sa pesmom ''Slovo ljubve'' Despota Stefana Lazarevića je Momina pesma ''ARENGA DESPOTA STEFANA'' koju je komponovao (Milorad Đurić) za koju postoji i TV spot Radio televizije Kruševac.

KCK, Kulturni centar Kruđevac, Momir Dragičević, Povelja Slovo ljubve
foto: Kurir/Ž.M.

(Kurir.rs/Ž.M.)

Bonus video:

00:41

U OVOM GRADU U SRBIJI OD MULJA PRAVE STRUJU! Pogledajte po čemu je to Kruševac jedinstven u Evropi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track