DRVEĆE NIČE IZ MRTVAČKIH KOVČEGA: Ceo svet bruji o izložbi žene koju krive za RASPAD najvećeg benda SVIH VREMENA! (FOTO)
Foto: Profimedija

MORBIDNOST ILI UMETNOST

DRVEĆE NIČE IZ MRTVAČKIH KOVČEGA: Ceo svet bruji o izložbi žene koju krive za RASPAD najvećeg benda SVIH VREMENA! (FOTO)

Kultura -

U litvanskom gradu Kaunasu pojavila se neobična umetnička postavka.

Naime, u zgradi opštine postavljeni su nizovi drvenih kovčega iz kojih raste drveće. Izložba nosi naziv „Ustanak” i nastala je u okviru programa „Kaunas – evropska prestonica kulture”.

Prema izveštajima medija, pozivajući se na autorku performansa, Joko Ono, drveće koje raste simbolizuje kontinuitet života, koji se nastavlja nakon smrti u različitim oblicima.

Iako je postavka zamišljena još 1997. godine, ona dobija nova značenja i ostaje aktuelna i danas tokom pandemije i novih ratova, zadržavajući optimističku ideju, napominje umetnica.

Joko Ono, izložba
foto: Profimedia

Japanska umetnica Joko Ono svetu je poznata najviše zbog braka s legendarnim Džonom Lenonom, a žena koja inače ovih dana slavi 89. rođendan ima zanimljivu životnu priču.

Joko je odrasla u Tokiju, da bi se 1953. godine s porodicom preselila u Njujork. Zbog očevog posla se često selila, ali je tek u Njujorku zakoračila u svet umetnosti, kojoj je težila čitavo detinjstvo. Nakon što je učila klavir kao devojčica, ipak se posvetila više multimedijalnoj umetnosti u mladosti nego samoj muzici. Upisala je fakultet Sara Lorens, smer filozofija. Međutim, iako ju je porodica bodrila u akademskom životu, nisu odobravali ljude s kojima se druži. Smatrali su kako joj nisu dorasli, a sve se promenilo kada je pobegla od kuće s japanskim kompozitorom Tošijem Ičijanagijem.

U savremenu eksperimentalnu muziku se zaljubila kada je preko Tošija upoznala muzičara Džona Kejdža, te je odlučila da nastavi da se bavi muzikom. Održala je nekoliko koncerata, u međuvremenu se za Tošija i udala, ali se sve raspalo kada su se razveli 1962. godine. U novembru iste godine udala se za džez muzičara Entonija koksa. Njihova ljubav je bila kratkog veka, ali su ostali u dobrim odnosima zbog ćerkom, ali i zajedničke karijere koju su pokrenuli. Ćerku Kjoko nije videla godinama jer je njen bivši devojčici promenio ime, a pronašla ju je tek 1998. godine, kada su se prvi put nakon dugo vremena opet videle.

Joko Ono
foto: Profimedia

Susret s Lenonom sve je promenio

Njena karijera i čitav život promenili su se nakon što je upoznala Džona Lenona. Lenon je Joko upoznao na njenoj izložbi u Londonu, a priznao je kako se divio humoru u njenim delima. Zaljubili su se na prvi pogled. Iako su oboje te 1966. godine bili u brakovima i imali su decu, tada je sve počelo, a ostalo je istorija. Joko se Džonu javila s molbom da finansira jednu od njenih izložbi, a on ju je odmah pozvao da dođe kod njega, s obzirom na to da u tom trenutku njegova prva žena Sintija nije bila kod kuće. Lenon je kasnije pričao kako su počeli da piju i razgovaraju u ponoć, a bila je zora kada su završili. "Nakon toga smo vodili ljubav i zaista je bilo prelepo", rekao je jednom prilikom legendarni muzičar.

Njegova tadašnja supruga po povratku kući zatekla je Joko u ogrtaču, te je iste godine zatražila razvod. Džon i Joko znali su šta će se dogoditi kada objave da su u vezi, ali nisu bili svesni da će im ljubav biti prepreka u karijerama. Joko je ostala trudna malo nakon što su započeli vezu, ali je imala spontani pobačaj. Uprkos svemu, venčali su se 20. marta 1969. godine u britanskom konzulatu u Gibraltaru. Ceremonija je bila privatna, a vest su otkrili svetu ubrzo nakon venčanja.

Džon Lenon, Joko Ono
foto: Profimedia

Slavni par odmah je počeo da protestuje, a u jednom trenutku su se borili protiv rata u Vijetnamu. Novinarima su dopustili da ih intervjuišu čak 12 sati dnevno kako bi objasnili sve svoje stavove, a snimali su ih i kako se maze i grle. Džon Lenon i Joko Ono napravili su zajedno brojne filmove, umetnička dela i izvedbe. U tom periodu je njihova kreativnost izlazila na sve strane, dok je njegov odnos s Bitlsima polako nestajao.

Godinu dana nakon njihovog venčanja grupa The Beatles šokirala je čitav svet objavom da svako od njih kreće svojim putem i da više neće nastupati kao bend. Obožavatelji su se odmah obrušili na Joko Ono i optužili je da je ona kriva za raspad benda. Iste godine preminuo je i menadžer benda, Brajan Epstajn, a članovi najpoznatije grupe na svetu tog vremena više nisu ni razgovarali s Lenonom. S druge strane, Joko ga je podsticala da krene svojim putem i nastavi da stvara muziku.

Džon Lenon
foto: Profimedia

Da je Joko bila zaista žena puna iznenađenja, dokazuje i to što je 1973. godine objavila kako joj je od svega potreban odmor, te je sredila da Džon jedno vreme bude s njenom asistentkinjom Mej Pang, dok je ona pobegla u Njujork. Mej i Džon bili su u vezi 18 meseci pre nego što mu se Joko vratila. "Trebalo mi je prostora i vremena za samu sebe. Nije mi smetalo što je Džon bio s Mej. Ona je inteligentna, predivna devojka", rekla je Joko Ono nakon cele situacije.

Njihova ljubav bila je jača nego ikada, a 1975. Joko je rodila sina, Šona Lenona.

Muzičar je u periodu nakon raspada Bitlsa i dalje stvarao muziku, a većinu pesama posvetio je upravo svojoj ženi. Hit pesmu "Imagine" napisali su zajedno, kao i brojne druge uspešne numere.

Džon Lenon
foto: Profimedia

Džon Lenon i Joko Ono bili su zajedno 11 godina pre njegove tragične smrti 1980. godine. Mark Čapman upucao je pet puta Džona Lenona u Njujorku dok se muzičar sa suprugom vraćao kući iz studija u kojem je snimao nove pesme. Obožavatelji su ubrzo preplavili ulice, te su zajedno s celim svetom tugovali zbog gubitka legendarnog Džona Lenona.

Joko Ono nakon suprugove smrti nastavila je da radi sve ono što su započeli zajedno. I dalje održava izložbe, te na sve načine odaje počast ljubavi svog života.

(Kurir.rs)

Bonus video:

Bonus video:

00:24

Multimedijalna izložba Vidana Papića u Kragujevcu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track