KUSTURICA ODGOVORIO NA ODUZIMANJE NAGRADE: Ne sećam se tog festivala, a priznanje sam verovatno zaboravio u hotelu
Foto: Profimedia

OŠTRO

KUSTURICA ODGOVORIO NA ODUZIMANJE NAGRADE: Ne sećam se tog festivala, a priznanje sam verovatno zaboravio u hotelu

Kultura -

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica nije preterano potresen time što mu je Međunarodni festival Febiofest oduzeo nagradu "Kristijan".

- Ja se tog festivala i ne sećam. Tačka! - na samom početku razgovora izjavio je Kusturica, koji je dalje izjavio:

- Tajna akta tog čoveka je skrivena u informaciji koja nije tačna. Ja jesam pregovarao za buduće projekte koji bi se prikazivali u pozorištu ruske armije, ali nisam postao direktor kao što tvrde. To je akt jednog običnog kretena. Ne možete da tražite nazad nagradu, možete samo da je, kao dobitnik, vratite. Međutim, ja ne znam gde je ta nagrada da bih je vratio, mislim da sam je zaboravio u hotelskoj sobi - istakao je reditelj.

Emir Kusturica, Predrag Miki Manojlović
foto: Dušan Milenković

- Ovo je sveopšti napad na sve ljude koji vole Puškina - kazao je on, a na pitanje da li se plaši da će doživeti segregaciju i od drugih, nekih eminentnih međunarodnih festivala odgovorio je:

- Ne plašim se, nisu baš svi ljudi isti - zaključio je Kusturica koji je redovan gost Filmskih festivala u Kanu i u Veneciji, kao i mnogih drugih priznatih.

Emir Kusturica
foto: Damir Dervišagić

Podsetimo, reditelju Emiru Kusturici oduzeta je nagrada s festivala Febiofest zbog, kako su naveli, prihvatanja mesta direktora Centralnog akademskog pozorišta ruske armije u Moskvi, koje mu je, navodno, ponudio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Inicijativa da se oduzme nagrada Kusturici, koji je režiju završio u Pragu, potekla je od osnivača i počasnog predsednika pomenutog međunarodnog, Feroa Feniča.

(Kurir.rs/ Informer)

Bonus video:

00:18

DRAGAN ŠUTANOVAC U REDAKCIJI: Ja znam više o Kusturičinim filmovima, nego on o vojsci!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track