DA LI ĆE KIRAN HAJNDS DA OSVOJI NAGRADU ZA SPOREDNU MUŠKU ULOGU? Deka iz filma BELFAST oduševio i kritiku i gledaoce!
Foto: Profimedia

odbrojavanje do dodele oskara

DA LI ĆE KIRAN HAJNDS DA OSVOJI NAGRADU ZA SPOREDNU MUŠKU ULOGU? Deka iz filma BELFAST oduševio i kritiku i gledaoce!

Kultura -

Film "Belfast" Keneta Brane nominovan je za sedam nagrada američke Akademije za film. Među njima je i nominacija za sporednu mušku ulogu. U pitanju je irski glumac Kiran Hajnds (69), starijim ljubiteljima filma poznat više decenija po sjajnim ulogama, a mlađim gledaocima iz serijala "Hari Poter" i "Igra prestola". Pamtimo ga i kao Julija Cezara u kultnoj seriji "Rim".

"Belfast" je na neki način autobiografsko dirljiva priča Keneta Brane o dečaku Badiju (Džud Hil) koji se susreće sa prvim nemirima 1969. u podeljenoj protestantskoj i katoličkoj Severnoj Irskoj i njenom glavnom gradu. Otići ili ostati velika je porodična dilema likova, jer je Belfast postao opasno mesto za život.

Kenet Brana
foto: Promo

Reditelj je okupio slavnu ekipu: Džudi Denč kao Badijevu baku, Džejmija Dornana kao tatu, Katrinu Balf kao mamu i - Kirana Hajndsa kao oca, odnosno dedu ("pop"). Osim dame Denč, svi su Irci i svi su prelepi. Poseban "šmek" filmu daju irski akcenat i crno-bela slika. Kenet Brana je posvetio "Belfast", kako kaže, "onima koji su otišli, onima koji su ostali i onima koji su se izgubili".

Kenet Brana
foto: Profimedia

I Brana i Hajnds rođeni su u Belfastu, išli u isti bioskop, ali se nisu družili. Brana je bio iz protestantske porodice, a osam godina stariji Hajnds iz katoličke. Nikada do sada nisu ni sarađivali. Ovaj put veliki reditelj ponudio je Hajndsu ulogu tipičnog irskog dede, bivšeg rudara, koji je kućni filozof, dok sedi na šolji u poljskom klozetu pomaže unuku da reši matematičke zadatke, nikada nije uznemiren, za sve ima objašnjenje i pristaje na sve što mu naredi žena koju obožava. Ko je odgledao film video je u kakvoj se maestralnoj glumačkoj roli prikazao Hajnds.

Kenet Brana
foto: Profimedia

Zanimljivo je da je Kiran za ovu ulogu morao da "ostari" 19 godina, jer je Džudi Denč toliko starija od njega. - Rekao sam joj: ja ću da dodam godine a ti ih smanji. Pa da se nađemo na sredini - izjavio je Hajnds za Gardijan.

Kenet Brana
foto: Profimedia

Irac je dugo bio pozorišni glumac u Glazgovu dok nije počeo da radi sa svetskim rediteljima. Oženjen je glumicom francusko-vijetnamskog porekla Elen Pataro sa kojom ima ćerku Ifu. Žive u Parizu.

Kenet Brana
foto: Profimedia

Ovo mu je prva nominacija za Oskara, a film je već dobio nekoliko nagrada BAFTA.

Kurir.rs/Ljilja Jorgovanović

Bonus video:

01:42

SLAVNI OSKAR MARTINES ZA KURIR TELEVIZIJU: Sve je tpelo zbog KORONE! Nadam se da je mučno vreme za nama!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track