POSLEDNJA ŽELJA VLASTE VELISAVLJEVIĆA NIKAD NIJE OSTVARENA: Glumac je hteo SAMO JEDNO, a od njegovih reči srce se steže
Foto: Damir Dervišagić

OSMEH KOJI NIKAD NEĆEMO ZABORAVITI

POSLEDNJA ŽELJA VLASTE VELISAVLJEVIĆA NIKAD NIJE OSTVARENA: Glumac je hteo SAMO JEDNO, a od njegovih reči srce se steže

Kultura -

Pre tačno godinu dana napustio nas je večiti dečak, Vlasta Velisavljević. Spontani osmeh koji svako od nas ima, svaki put kad se pomene ime ovog velikog glumca je njegova možda i najveća zaostavština.

Vlasta Velisvljević je radio do poslednjih dana, za njega je penzija bila strana i nepoznata reč. Pored toga što je bio glumačka veličina i što je odigrao bezbroj predstava i filmova, Vlasta Velisavljević je bio čovek, sa velikim slovo č. Borio se za prava malih ljudi, koji su ostali bez svega.

Njegove reči iz jednog od poslednjih intervjua se i dalje prepričavaju. Na pitanje o neostvarenim željama, mnogi su očekivali odgovor o nekoj neodigranoj ulozi, ili nešto vezano za njegov privatni život, međutim Vlasta je ponovo iznenadio.

Vlasta Velisavljević
foto: Damir Dervišagić

- U Beogradu ima mnogo luksuznih hotela. Meni je želja da imam jedan takav hotel. Tu bih naselio sirotinju. To već liči malo na politiku, ali zamislite dole za najstarije koji se slabo kreću, pa onda idemo po spratovima... Za sirotinju, za stara lica, za one koji nemaju gde. Ja bih takav hotel. Hotel za ljude koji traže utehu - ispričao je ovaj glumac i svima pokazao kakva je ljudina.

Turbulentan i uzbudljiv život je vodio Vlasta. Od početka 21. veka Vlasta Velisavljević slobodnije je govorio o svojim životnim tegobama. Početkom 1943. godine, sa samo 17 godina, interniran je u koncentracioni logor Dortmund Herde u Nemačkoj. Nakon toga hapšen je u više navrata zbog neslaganja sa tadašnjim vlastima. Bio je čak i na Golom Otoku na kom je proveo tri godine. Godine 1953. rehabilitovan je i vraćen u Beograd. Ipak, zbog njegove prošlosti, ne samo da su mu vrata bine u pozorištima bila zatvorena, nego mu nisu dali ni da gleda predstave za koje je imao karte.

Vlasta Velisavljević
foto: Damir Dervišagić

Kada je konačno došao do prilike da glumi, Vlasta je u višedecenijskoj karijeri igrao u 45 dugometražnih filmova, 61 televizijskom filmu i 57 serija. Na filmskom platnu prvi put se pojavio 14. jula 1959. godine u ratnoj drami „Noći i jutra“ u režiji Pjera Majhrovskog.

Preminuo je u martu ove godine, u 95. godini života, a poslednju ulogu odigrao je seriji "Nečista krv".

(Kurir.rs/ Blic)

Bonus video:

01:10

Irfan Mensur o Vlasti Velisavljeviću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track