ČOVEKOVO JE DA SE BRANI I PRIPADA KULTURI Kusta: Jezik je vezivno tkivo našeg naroda, ćirilica kao jedno staro pismo ipak opstaje
Foto: ATA images

reditelju uručena nagrada

ČOVEKOVO JE DA SE BRANI I PRIPADA KULTURI Kusta: Jezik je vezivno tkivo našeg naroda, ćirilica kao jedno staro pismo ipak opstaje

Kultura -

Povelja "Prosvjete" svečano je danas uručena proslavljenom reditelju Emiru Kusturicu u kripti Hrama Svetog Save.

Emir Kusturica
foto: ATA images

Svečanoj ceremoniji dodele prisustvovali su i patrijarh srpski Porfirije, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, akademik Matija Bećković i Arno Gujon i ostale zvanice. Kusturici je priznanje uručio predsednik SPKD "Prosvjeta" Milimir Mučibabić, koji je velikog umetnika opisao kao borca za slobodu i istoriju. - Ono što ujedinjuje dobitnike našeg priznanja jeste to da baštine upravo ovu specifičnu formu srpskog prosvetiteljstva. Kusturica je renesansni stvaralac u izvornom značenju te reči. Kod njega u srećnoj harmoniji obitavaju režiser, scenarista, književnik, graditelj i muzičar. Borac za slobodu i istoriju, koji svu energiju ulaže u kulturu - rekao je Mučibabić.

Emir Kusturica
foto: ATA images

Nagradu za istaknute pojedince u službi srpskom narodnu su u proteklom periodu dobili i mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije i Joanikije, Matija Bećković i, kako kaže, Kusturica, ovo priznanje je od izuzetnog značaja i potvrđuje mu da je na dobrom putu.

Emir Kusturica
foto: ATA images

- Srećan sam što imam priliku da se nađem u društvu Dučića i svih onih koji su formirali ovo društvo. Pored dominacije engleskog jezika u svetu, svedoci smo toga da se kod nas neguje vlastiti. Jezik je vezivno tkivo našeg naroda, ćirilica kao jedno staro pismo ipak opstaje. Utoliko mi je nagrada značajna jer ulazi u spektar odlikovanja koja sam već dobio i koja potvrđuju da sam na dobrom putu. Sve je kod nas obeleženo svetosavljem, i kad nas mrze i kad nam zavide, srpski narod vide kroz prizmu svetosavlja. Sveti Sava je princ koji je odustao od materijalnog bogatstva i stvarao je duhovno bogatstvo koje je nemerljivo i koje je duboko u nama usađeno kao nešto što ima svoju metafizičku vrednost - izjavio je režiser i dodaje:

- Kod drugih nagrada više nije izvesno da li će vam pokucati na vrata ili poslati depešu da je vratite. Danas se svaka reč i zarez mere, a ne ono što čovek čini kroz život. Jedna pogrešna reč može da vas uvede u veliku traumu. Čovekovo je da se brani i pripada kulturi.

Emir Kusturica
foto: ATA images

U delu govora Kusturica se osvrnuo i na trenutni sukob između Rusije i Ukrajine. - Sa sigurnošću možemo da tvrdimo da je rat u Ukrajini dugo pripreman uz asistenciju Pentagona. Ovo je rat protiv pravoslavlja i svega što jedna autentična kultura predstavlja.

01:47

Emir Kusturica o Dostojevskom

Kurir.rs/ Andrijana Stojanović

Bonus video:

00:18

DRAGAN ŠUTANOVAC U REDAKCIJI: Ja znam više o Kusturičinim filmovima, nego on o vojsci!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track