PORODICA SNEŽANE NIKŠIĆ OBJAVILA KAKO JE ŽIVELA I ZAŠTO SE POVUKLA: Bila je najlepša JULIJA, a poslednje godine PROVODILA JE OVDE!
Foto: JDP

nije bila samo žena ljube tadića

PORODICA SNEŽANE NIKŠIĆ OBJAVILA KAKO JE ŽIVELA I ZAŠTO SE POVUKLA: Bila je najlepša JULIJA, a poslednje godine PROVODILA JE OVDE!

Kultura -

Snežana Nikšić, glumica i supruga velikog Ljube Tadića, preminula je danas u 79. godini u Beogradu posle kraće bolesti, potvrdili su iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta, čije član je bila krajem šezdesetih godina.

Dramska umetnica rođena je u Nišu 30. novembra 1943. godine. U Beogradu je apsolvirala glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, a tokom karijere pojavila se u više od 40 filmskih i televizijskih naslova.

Snežana Nikšić, Ljuba Tadić
foto: screenshot youtube

S nepunih 18 godina je prvi put stala na scenu JDP, koja danas nosi ime po njenom suprugu. Igrala je i u filmovima "Sretni umiru dvaput", "Pre rata", "Na papirnatim avionima", "Priča koje nema", "Pozdravi Mariju".

"Karijeru je počela kao student prve godine FDU u JDP čiji je narednih nekoliko godina bila član. U produkciji televizije Beograd, igrala je sa samo 19 godina Juliju u drami "Romeu I Juliji". U svom matičnom pozorištu se proslavila glavnim ulogama u komadima "Tango" Slavomira Mrozeka, "Demoni" u režiji Predraga Bajčetića, kao Saša u "Ivanovu", “Hvarkinja”, "Budilnik" V. Bulatovića Viba i drugim" stoji u saopštenju njene porodice.

Snežana Nikšić
foto: JDP

"Od mnogobrojnih filmskih uloga ranog perioda izdvaja se rad sa slovenačkim rediteljem Matjazem Klopčićem, čija je bila muza, filmovima "Sedmina", "Priča koje nema", "Na papirnatim avionima" sa kojim je gost filmskog festival u Kanu, "Pozdravi Mariju", "Gravitacija" Branka Ivande, "Sretni umru dvaput", "Pre rata" u režiji svog tadasnjeg supruga Vuka Babića, sa kojim ima ćerku Mionu, pijanistkinju i kantautorku".

Nikšićeva je radila i kao voditeljka u obrazovnim emisijama TV Beograd, a posebno treba izdvojiti serije "Neven" Timotija Džona Bajforda i "TV Bukvar" svog prvog supruga.

Jedan od najpopularnijih filmskih naslova, u kojem je tumačila Gordanu, nastavnicu engleskog jezika, bio je "Majstori, majstori" Gorana Markovića, ali "Sok od šljiva" .

Dobitnica je Srebre arene na Filmskom festival u Puli.

"Devedesetih se povukla. Snimala je i vrataćala se na scenu samo povremeno. Bila je posvećena isprva nezi bolesne stare majke, a kasnije suprugu, Ljubi Tadiću. Poslednje godine života je provodila na Tari, baveći se zdravim životom i prirodom", stoji u saopštenju njene porodice.

Datum i vreme sahrane biće naknadno objavljeni.

Kurir.rs

.

Bonus video:

02:43

Naša poznata GLUMICA zamalo poginula u pozorištu, tog jutra desio se pravi pakao!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track