NIKOLA KOJO PUCAO SEBI U USTA NAKON POLJUPCA S NJOM: Gde je sad pirgava Amerikanka i KAKO IZGLEDA posle 26 godina od premijere
Foto: Printscreen

Lepa sela lepo gore

NIKOLA KOJO PUCAO SEBI U USTA NAKON POLJUPCA S NJOM: Gde je sad pirgava Amerikanka i KAKO IZGLEDA posle 26 godina od premijere

Kultura -

Film "Lepa sela lepo gore" premijerno je prikazan 9. maja 1996. godine, na Dan pobede. Replike se i dan danas prepričavaju, a neke scene su jednostavno za sebe zalepile epitet kultnih već u prvim danima bisokopskog života.

Nisu na zapadu gledali na taj film s pijetetom koji zaslužuje jedna takva antiratna drama. Mnogi pripadnici generacija koje su bile aktivni učesnici društvenih zbivanja u tim vremenima skloni su tvrdnjama da je to ostvarenje zalužilo Oskara.

Lepa sela lepo gore
foto: Printscreen

Kako se približava datum kada je pre 26 godina prvi put na filmskom platnu ispričana sudbina Milanova, Veljina, Viljuškina, Lazina, profesora Petra, učeteljicina, Halilova, Slobina, Nazimova, Brzog, Gvozdenova, Markova, valja se podsetiti nekih detalja.

Lepa sela lepo gore
foto: Printscreen

Mi ćemo se sada osvrnuti na lik američke novinarke Lize, koja vođena novinarskom znatiželjom upada u pravi ratni košmar. Nakon poljupca s njom Nikola Kojo, odnosno čika Velja, je pucao sebi u usta. - Pravo holivudsko krljanje. E, za ovo vredi živeti, momci. Makar još neko vreme. Šalio sam se. Pičite - izgovara Velja i stavlja pištolj...

Lepa sela lepo gore
foto: Printscreen

Glumila ju je Liza Monkjur, koja kasnije nije ostvarila neke zapaženije uloge. Ali ostala je bar među našim ljudima svuda u svetu zapamćena po ovom kultnom ostvarenju.

- Bila je to važna scena. Trebalo je da se strasno poljubimo, a onda se njegov lik, Velja, ubije. Kad smo tog dana ručali, pre nego što smo snimali tu scenu, rekao mi je da mu je žao, ali da se najeo belog luka. I meni je dodao čen. Nisam shvatila da se šali i pojela sam ga. Zamislite taj užas - pričala je svojevremeno u jednom intervjuu Liza:

- Mi smo profesionalci. Tek kada sam pojela luk, rekao je: "Liza, šalio sam se!" Onda sam ga naterala da ga i on pojede. Oboje smo smrdeli na beli luk. Veliki poljubac pred njegovu "smrt" nije bio baš neprijatan. Ali on je sjajan lik, uvek mi je bilo lepo sa Kojom na snimanjima.

Ova Amerikanka je dospela u "Lepa sela" zahvaljući Draganu Bjelogrliću kojeg je upoznala kada je gostovao u Los Anđelesu sa filmom "Crni bombarder".

- Moji prijatelji rade zanimljiv film, mogla bi da dodeš da glumiš - kazao joj je tada Bjela.

I sve nakon toga je istorija.

Kurir.rs

Bonus video:

00:28

TUŽNE VESTI IZ HOLIVUDA: Legendarni glumac Brus Vilis zbog bolesti napušta svet glume

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track