KOMEMORACIJA POVODOM SMRTI SNEŽANE NIKŠIĆ U KINOTECI: O umetnici će govoriti prijatelji, a biće prikazani i MAJSTORI, MAJSTORI
Foto: JDP

Lepo

KOMEMORACIJA POVODOM SMRTI SNEŽANE NIKŠIĆ U KINOTECI: O umetnici će govoriti prijatelji, a biće prikazani i MAJSTORI, MAJSTORI

Kultura -

Komemoracija nedavno preminuloj glumici Snežani Nikšić će se održati u ćetvrtak, 21. aprila 2022. godine u 12 časova u Jugoslovenskoj Kinoteci u Beogradu, saopštili su iz ove ustanove.

O umetnici će govoriti saradnici i prijatelji, Rade Šerbedžija, Petar Božović, Goran Marković, Želimir Žilnik i Miona Deler-Babić, pijanistkinja i kantautorka, ćerka pokojne glumice i režisera Vuka Babića.

Posle komemoracije biće prikazana digitalizovana verzija filma "Majstori, majstori" Gorana Markovića. To je prvi iz ciklusa filmova ove značajne umetnice, koji je na programu u Jugoslovenskoj Kinoteci tokom maja 2022. godine.

Goran Marković, Snežana Nikšić
foto: Nenad Kostić, Printscreen/Youtube

Poznata jugoslovenska i srpska pozorisna i filmska glumica Snezana Nikšić, preminula je 2. arpila u 78. godini.

Iz zagrebačke porodice ličkog porekla, rođena je sticajem okolnosti u Nišu da bi se kao dete preselila u Beograd.

S nepunih 18 godina odigrala je naslovnu ulogu u komadu "Krotka", Fjodora Mihajloviča Dostojevskog na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

Na filmu je debitovala 1965. godine (Inspektor, Mila Đukanovića), zatim su usledili Sretni umiru dvaput (Gojka Šipovac, 1966) i Pre rata (Vuka Babića, 1966). Glumila je glavne i veće sporedne uloge u petnaestak filmova, od kojih se izdvaja Na papirnatim avionima (1967) Priča koje nema (1967) i Pozdravi Mariju (1969) Matjaža Klopčića.

Nikšićeva je radila i kao voditeljka u obrazovnim emisijama TV Beograd, a posebno treba izdvojiti serije "Neven" Timotija Džona Bajforda i "TV Bukvar" svog prvog supruga. Jedan od najpopularnijih filmskih naslova, u kojem je tumačila Gordanu, nastavnicu engleskog jezika, bio je "Majstori, majstori" Gorana Markovića, ali i "Sok od šljiva". Dobitnica je Srebrne arene na Filmskom festivalu u Puli.

Ljuba Tadić
foto: Printscreen

Devedesetih se povukla. Snimala je i vraćala se na scenu samo povremeno. Bila je posvećena isprva nezi bolesne stare majke, a kasnije suprugu Ljubi Tadiću. Poslednje godine života je provodila na Tari, baveći se zdravim životom i prirodom, stoji u saopštenju njene porodice.

Kurir.rs

Bonus video:

01:35

Govor Gorana Markovića na sahrani Snežane Nikšić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track