POČELO BIJENALE U VENECIJI: Otvorena izložba HOD SA VODOM Vladimira Nikolića, sve oduševila srpska PRINCEZA
Foto: Ministarstvo Kulture

tradicija

POČELO BIJENALE U VENECIJI: Otvorena izložba HOD SA VODOM Vladimira Nikolića, sve oduševila srpska PRINCEZA

Kultura -

Izložba "Hod sa vodom" umetnika Vladimira Nikolića, predstavnika Srbije na 59. Bijenalu, otvorena je danas u Veneciji.

Goste je pozdravila princeza Jelisaveta Karađorđević, a zatim se obratila ministarka kulture Maja Gojković. One su se prvo obratile prisutnima na italijanskom, a zatim na srpskom jeziku.

- Pozivam vas da zajedno otkrijemo tajnu "Hoda s vodom" - poručila je Gojkovićeva.

Bijenale u Veneciji
foto: Kurir

Postavka obuhvata radove 800m i Dokument, koji potcrtavaju odnose sa tehnologijom i prirodom – u ovom slučaju sa vodom kao osnovnim delom ljudskog tela, ali i prostorom povezivanja a ne razdvajanja.

Nikolić izložbom “Hod sa vodom” ukazuje da je tehnologija postala naš način povezivanja, ali i razdvajanja tokom izolacije u poslednje dve godine. Ona je ubrzala uvećavanje razlike između privilegovanih i onih koji to nisu - onih čiji su pogledi na svet posredovani ekranom i onih čije oči ostaju neposredni optički instrument, najavio je ranije Muzej savremene umetnosti u Beogradu (MSUB).

Bijenale u Veneciji
foto: Ministarstvo Kulture

Posetioci će kroz dva nova rada na izložbi, čija je kustoskinja Biljana Ćirić, susresti dva dominantna formata slikarstva – vertikalni i horizontalni, kao i dva različita skupa odnosa. Jedan je pogled izdaleka, mentalno distanciran. U drugom, telo gledaoca postavljeno je kao deo slike bez ikakve udaljenosti od nje.

Bijenale u Veneciji
foto: Kurir

Rad 800m, snimljen dronom, preuzima ptičju perspektivu, kolonijalno gledište koje je danas prošireno i apstrahovano u vidu telefonskih ekrana putem gugl mapa i drugih uređaja koji određuju percepciju vremena i prostora.

Dokument, u horizontalnom formatu, predlaže strpljenje umetnika i usporenost delanja kao metodologiju za postizanje savršenih uslova za gledanje u skladu sa našim ljudskim binokularnim vidom. Slika je napravljena upotrebom moderne tehnologije u retrogradne svrhe da bi se telesni pogled projektovao kao dvodimenzionalna modernistička slika.

Bijenale u Veneciji
foto: Kurir

Venecijansko bijenale je odloženo 2021. zbog pandemije korona virusa za godinu dana, a kao i do sada, obuhvata međunarodnu izložbu i izložbe u nacionalnim paviljonima u Đardinima i Arsenalu, kao i na drugim gradskim lokacijama. Tradicionalno su planirani i mnogobrojni prateći programi.

Izložba traje do kraja godine.

Bijenale u Veneciji
foto: Promo

Bonus video:

03:25

PORUKE KOJE GREJU SRCE! Stariji građani nisu teret, ovo su njihove reči za bolju budućnost i buduće generacije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track