SVI SMO MI BESKUĆNICI, SAMO ŠTO TO NE MOŽEMO DA UKAPIRAMO: Zoran Kostić Cane o projektu Uspavanka bez krova i susretu s PORFIRIJEM
Foto: Zorana Jevtić

humanitarna misija

SVI SMO MI BESKUĆNICI, SAMO ŠTO TO NE MOŽEMO DA UKAPIRAMO: Zoran Kostić Cane o projektu Uspavanka bez krova i susretu s PORFIRIJEM

Kultura -

Patrijarh Porfirije proveo je Vaskrs na ručku s beskućnicima u crkvenoj narodnoj kuhinji u Beogradu, a u njegovom društvu bio je pevač Partibrejkersa Zoran Kostić Cane. Na društvenim mrežama odmah su krenuli komentari da je i Cane korisnik pomoći koju svakog dana prima više od 2.000 ljudi bez krova nad glavom.

- Svi smo mi beskućnici samo što to ne može da ukapiramo. Svakom od nas vreme prođe na ovom svetu, a treba pomoći drugome, jer će sutra neko pomoći i nama - kaže umetnik za Kurir.

Patrijarh Porfirije
foto: SPC

Zoran Kostić Cane gostovao je u pesmi i spotu "Uspavanka bez krova" benda Veronauksi, čiji je cilj pomoć radu crkvene kuhinje i ljudima bez prihoda i doma.

- Sve nas je okupio đakon Darko Radovanović, koji predaje veronauku u Zemunskoj gimnaziji. Protojerej Ilija Romić je napisao pola teksta. Uzeli su klince sa veronauke koji su pokazali veliku ozbiljnost. Svi super kapiraju rokenrol muziku. Devojka koja je odsvirala solo ima samo 17 godina, a u spotu je u majci benda Ramons. Pomogao sam i ja tu veoma malo. Dopisao sam deo teksta - objašnjava Kostić.

Dan Raše Popova, Bojan Žirović
foto: Kurir.rs/S.U.

Snimljen je i spot uz pomoć đaka i našeg proslavljenog glumca Bojana Žirovića.

- Bojan je rodom iz Zrenjanina. Sve smo uradili da skrenemo pažnju na problem beskućnika. Svako može pomoći slanjem SMS poruke na 2844, kojom darujemo jedan obrok. Svakoga dana crkvena kuhinja Verskog dobrotvornog starateljstva nahrani oko 2.000 onih koji žive bez krova nad glavom ili su u veoma teškoj materijalnoj situaciji. Važno je da pošaljemo makar jednu poruku na 2844 s vremena na vreme, jer ta kuhinja hrani ljude. Mislim da u Beogradu ima sigurno više od 2.000 beskućnika - zaključuje Kostić.

Patrijarh Porfirije
foto: SPC

Patrijarh Porfirije i Cane su više decenija pravi prijatelji. Nakon izlaska sedmog studijskog albuma grupe Partibrejkers pod nazivom "Sloboda ili ništa" 2007. godine, oni su bili gosti u emisiji "Agape":

- Poznajemo se dugo, ali ja nisam kritičar rokenrol muzike niti bilo koje druge. Kako kaže i Cane, umetnost mora da bude traganje za istinom. Umetnost po pravilu ima i tu dimenziju da beleži stvarnost u kojoj umetnik u datom vremenu živi, odnosno, dobre i loše strane realnosti u kojima se nalazi. Nažalost, mnogo je više, izgleda, u realnosti, gotovo po pravilu, ružnih stvari ako primenjujemo neku matematičku logiku - istakao je tadašnji vladika, pa dodao:

Zoran Kostić Cane
foto: Stefan Jokić

- Ali umetnik, muzičar, nije naprosto fotograf i neko ko samo fotografiše realnost u kojoj se nalazi. Umetnik beleži ono što jesu problemi, iskušenja, krst i bespuća vremena i prostora u kojem živi, ali umetnik je upravo zbog toga što želi da nazre neku novu drugačiju i bolju stvarnost i upravo o toj stvarnosti, po mom skromnom osećanju, govore pesme koje peva grupa Partibrejkers. I u tom smislu, ako nije prejaka reč, s pravom mogu da kažem da to, upravo zbog ove činjenice, nije fotografska muzika nego svedoči i upućuje i na neku drugu i bolju stvarnost, realnost koje nismo svesni, mogao bih da kažem da to zaista jeste umetnost.

Kurir.rs

Bonus video:

00:07

Njegova Svetost patrijarh Porfirije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track