TOLIKO JE BIO SUJEVERAN DA JE MORAO DA SE OŽENI NJOME: Boru Stankovića je od LEPE MORNARKE rastavila SMRT
Foto: Arhiva

NAJSUJEVERNIJI SRPSKI PISAC

TOLIKO JE BIO SUJEVERAN DA JE MORAO DA SE OŽENI NJOME: Boru Stankovića je od LEPE MORNARKE rastavila SMRT

Kultura -

Poznati roman "Nečista krv" i neprevaziđena drama "Koštana" danas je obavezno štivo srpske književnosti, a njihov autor je čuveni Borisav Bora Stanković.

Bio je cenjeni srpski književnik i romanopisac s prelaza iz 19. u 20. vek. Prvi je u književnost uveo osobine koje su kod žene upečatljive. Temperamentne, drčne i samosvesne žene do tad nisu bile predstavljene u pozitivnom svetlu.

Jedna zanimljiva ljubavna priča se nadovezuje na ovog poznatog književnika, piše Istorijski zabavnik.

Naime Bora Stanković se jedan dan šetao ulicama Beograda, a onda je u izlogu ugledao nju, fotografiju prelepe devojke obučene u mornarskoj uniformi.

Bora Stanković
foto: Wikipedia

To su bile izložene fotografije raznih dobrostojećih Beograđana i Beograđanki pred predstojeći maskenbal, a upravo tu, među desetinama fotografija, njemu je baš ta prelepa žena zapala za oko.

Malo ko je znao koliko je on zapravo sujeveran bio i koliko je verovao u sudbinu, te je bio ubeđen da ta slika nije stajala u tom trenutku tu slučajno.

Te večeri Bora je sa svojim prijateljima ugledao baš nju na tom čuvenom maskenbalu, i znao je koliko je verovao u sudbinu da je to baš ona prava žena za njega.

Prišao je i saznao da se prelepa "mornarka" zove Angelina Milutinović. Nedugo nakon te večeri oni su se venčali, a ostali su do kraja života zajedno.

Ovaj sudbinski par je dobio tri ćerke a poznati pisac je umro 22. oktobra 1927 u 51. godini života.

(Kurir.rs/ Najžena)

Bonus video:

05:01

KURIR NA SARAJEVO FILM FESTIVALU: Nečista krv oduševila prisutne, večeras dodela nagrada, sutra premijera filma Toma!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track