DRAGAN BJELOGRLIĆ O NAJVEĆOJ TAJNI JUGOSLAVIJE! Počinje snimanje novog filma Lančana reakcija: Sprema pravi HIT!
Foto: Sonja Spasić

SENZACIONALNo

DRAGAN BJELOGRLIĆ O NAJVEĆOJ TAJNI JUGOSLAVIJE! Počinje snimanje novog filma Lančana reakcija: Sprema pravi HIT!

Kultura -

Naš uspešni reditelj, glumac i producent Dragan Bjelogrlić, sutra počinje da snima film o akcidentu u "Vinči" 1958. godine, a glavne uloge tumače Raša Bukvić i Miki Manojlović.

Dragan Bjelogrlić
foto: Damir Dervišagić

Nakon velikog uspeha i rekordne gledanosti u bioskopima u celoj bivšoj Jugoslaviji koje je postigao sa ostvarenjem "Toma", proslavljeni reditelj, glumac i producent Dragan Bjelogrlić sutra počinje snimanje svog novog filma "Lančana reakcija".

Film Toma
foto: Aleksandar Letić

Posle nekoliko godina priprema i rada na scenariju s Vukom Ršumovićem, sada već veliki autor Bjelogrlić konačno je spreman da krene u realizaciju projekta i ispriča priču o akcidentu u "Vinči" 15. oktobra 1958. godine. Film je nastao po motivima romana "Slučaj Vinča" profesora Medicinskog fakulteta Gorana Milašinovića.

- Oktobar 1958. Hladni rat je "gvozdenom zavesom" podelio evropski kontinent i ceo svet i predstavlja do tada neviđenu nuklearnu pretnju za planetu. Dragoslav Popović i još trojica jugoslovenskih fizičara primljeni su na Institut "Kiri" u Parizu, nakon misteriozne nesreće koja ih je izložila ozbiljnom zračenju. Tajna služba Francuske daje uputstva doktoru Žoržu Mateu da izleči ove pacijente, koji su naizgled unapred izgubljeni slučajevi. To je početak trke za opstanak u kojoj će se suprotstaviti dva naučnika, dva sveta, dve ideologije. Ljudska priča tokom istorijskog otkrića - sinopsis je budućeg filma.

Nesreća u "Vinči" godinama je bila gurana pod tepih, a postoje teorije da su jugoslovenski naučnici tamo pravili atomsko oružje po nalogu vrha SFRJ i Josipa Broza Tita.

Radivoje Bukvić
foto: Profimedia

Za ovu tematiku, posebno u današnje vreme kada su priče o atomskom ratu sve češće u dnevnim izveštajima, vlada i dalje veliko interesovanje, a Bjelogrlić, kako saznajemo, ima internacionalnu glumačku ekipu. Sa naše strane, glavne uloge tumačiće Radivoje Raša Bukvić i Predrag Miki Manojlović, dok će francusku podelu predvoditi proslavljeni Aleksis Maneti, Žeremi Lahert i Lionel Abelanski.

Miki Manojlović
foto: Printscreen

Snimanje filma će trajati godinu dana, radiće se na autentičnim lokacijama u Srbiji, Sloveniji i Francuskoj. Šansu i velike uloge će imati mladi glumci, a za fotografiju je zadužen mladi Ivan Kostić, koji je radio s Bjelom serije "Senke nad Balkanom" i "Žigosani u reketu".

Činjenice o stvaranju nuklearnog oružja u Jugoslaviji

PAVLE SAVIĆ ZNAO DA NAPRAVI BOMBU

U Parizu 1938. godine Pavle Savić i Irena Žolio Kiri objavljuju rezultate dugogodišnjih istraživanja na nuklearnoj lančanoj reakciji - fisiji. Naredne godine bili su predloženi za Nobelovu nagradu, koja zbog početka rata nije dodeljena. Po završetku rata 1944. Nobelovu nagradu za otkriće fisije dobija nemački radiohemičar Oto Han, koji je 1939. pokušao da opovrgne rad Savića i Kiri.

Savić tokom rata u Sovjetskom Savezu radi na projektu pravljenja atomskog naoružanja. Godine 1948. Tito dolazi u sukob sa Staljinom i Jugoslavija je na ivici rata. Godine 1950. Savić, na inicijativu državnog vrha, osniva Nuklearni institut "Vinča". Nekoliko godina kasnije, on saznaje za tajni plan države da iza fasade naučnog instituta započne projekat izgradnje atomske bombe i odbija da u tome učestvuje, a na njegovo mesto dolazi mladi, ambiciozni i odani profesor fizike. Tokom eksperimenata 15. oktobra 1958. šest naučnika biva ozračeno. Tajni projekat je zatvoren 1962. godine. Godine 2003. iznesen je osiromašeni uranijum i Srbija od tada ne može da napravi atomsku bombu.

(Kurir.rs) Ljubomir Radanov

Bonus video:

01:47

Dragan Bjelogrlić održao govor na godišnjici smrti Tome Zdravkovića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja