NASTUPOM DARKA RUNDEKA, BENDA S.T.R.A.H. I DODELOM NAGRADA ZATVOREN 7. DOK’N’RITAM: Evo ko su pobednici festivala (FOTO)
Foto: Katarina Mihajlović, Marina Pešić

nagrađeni

NASTUPOM DARKA RUNDEKA, BENDA S.T.R.A.H. I DODELOM NAGRADA ZATVOREN 7. DOK’N’RITAM: Evo ko su pobednici festivala (FOTO)

Kultura -

U amfiteatru Doma kulture Studentski grad pred brojnom publikom održano je završno veče 7. Festivala muzičkog i dokumentarnog filma Dok’n Ritam.

Za najbolji muzički dokumentarac festivala, žiri u sastavu: Tamara Drakulić, rediteljka, Nenad Pejović, gitarista benda Kanda, Kodža i Nebojša i Đorđe Bajić, pisac i filmski kritičar odabrao je film „Evo sada vidis da može“ reditelja Slobodana Simojlovića, dok je specijalno priznanje pripalo izraelskom ostvarenju „Šlomo bar“ Giralda Inbara.

Dok'n'Ritam
foto: Katarina Mihajlović, Marina Pešić

Nagradu publike osvojio je film “Uksrs grad i rokenrol” Ivana Velisavljevića i Katarine Janković Popović. Nakon dodela nagrada nastupio je specijalni gost iznenađenja, Drako Rundek, čije ime je bilo tajna do početka koncerta. Sa Igorom Pavlicom odsvirao je neke od svojih najvećih hitova. Potom je usledio koncert benda S.T.R.A.H.

1 / 16 Foto: Katarina Mihajlović, Marina Pešić

U toku četiri uzbudljiva i nezaboravna festivalska publika je uživala u muzičkim dokumentarcima. Po prvi put su na na ovom festivalu u takmičarskom programu prikazani filmovi iz celog sveta, što samo govori da D`n`R raste i razvija se. Naše kordinate su zauvek antiratne, a muzički dokumentraci i muzika su tu nam pomognu, osvetle put i u ovim vremenima, kao i u svim prethodnim, o čemu svedoče i neki od filmova koje smo premijerno gledali na D`n`R-u ovih dana, poput ostvrenja "Koncert za Mir", koji govori o istoimenoj antiratnoj muzičkoj manifestaciji održanoj u Kragujevcu 1991.godine.

Dok'n'Ritam
foto: Katarina Mihajlović, Marina Pešić

Brojne premijere obeležile su Festival, poput priče o Dalekoj Obali u Americi, "rudarskom" rokpankfolk bendu Orlek, Uskršnjem Rock Maratonu u Šapcu. Predstavljeni su i muzički dokumentarci u nastajanju, i to o grupama Smak i Yu grupi, Lazi Ristovskom, Željku Lučiću, nove muzičke knjige, održane tribine i događaji u čast lika i dela: Peđe Vraneševića, Marka Brecelja, Bernandina Modrića. Zvuči neverovatno šta sve može da stane u četiri dana.

Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam podržali su: Filmski centar Srbije, SOKOJ, Ministarstvo kulture i Informisanja RS, Grad Beograd, Nacionalna platforma Srbija Stvara.

Dok'n'Ritam
foto: Katarina Mihajlović, Marina Pešić

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:09

Proleće u Kini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track