DAJ BOŽE DA SE PUBLIKA OSVESTI I POTRAŽI PRAVU MUZIKU: Bubnjar benda LEB I SOL iskreno o solo karijeri i aktuelnoj muzičkoj sceni!
Foto: Tihomir Jakšić

intervju

DAJ BOŽE DA SE PUBLIKA OSVESTI I POTRAŽI PRAVU MUZIKU: Bubnjar benda LEB I SOL iskreno o solo karijeri i aktuelnoj muzičkoj sceni!

Kultura -

Čuvena makedonska grupa "Leb i sol" formirana je davne 1976. godine i ubrzo osvojila srca publike širom bivše Jugoslavije.

Sastav grupe se menjao tokom 45 godina postojanja, a današnju postavu čine dvojica osnivača: Bogdan Arsovski (bas) i Kokan Dimuševski (klavijature), kao i Dimitar Božikov (gitara) i Mihail Parušev (bubnjevi).

Bubnjar benda Mihail Parušev, koji je u sastavu "Leba i sola" već 12 godina, odlučio je da sa svojom grupom "Parision" publici pokloniti nešto novo, pod nazivom "Projekat AGOL".

Projekt "AGOL" Ansambla Parision Group i produkcija materijala zamišljen je kao zajednički eksperiment muzičara i producenta. To je nekomponovani zvuk koji će se snimati prirodno.

Skladbe su dio Paruševog rada, a za projekt "AGOL Parision Group" pripremljene su obrade za deveteročlani orkestar. Baza je makedonska muzika, ali u potpuno novoj i modernoj izvedbi.

Projekt "AGOL Parision Group" nakon skopskog koncerta u Filharmoniji ima za cilj putovati u regiju i održati koncert za promociju nove makedonske glazbe, koja je u osnovi univerzalna.

Mihail Parušev, Leb i sol
foto: Tihomir Jakšić

Dugi niz godina ste član grupe "Leb i sol" a sada izdajete svoj prvi samostalni album. Kako ste došli na ideju da uradite samostalni album?

- Dvanaest godina unazad sviram sa grupom "Leb I Sol", a moj bend postoji 18 godina i zovemo se "Parussion group". Naš prvi zvanični CD je projekat "Agol" (ugao). Kolege i ja smo dugo čekale na finansije za ovako veliki sastav, jer bend čini devet muzičara. Muzika na albumu je instrumentalna, etno, fusiona bazirana na tradicionalnu ritmiku od 7 9 5/8 polititmija na vidnom nivou a sviramo i četvorke. Planiram da objavimo sve albume koji su čekali da dođu na svoj red, jer sam bio član preko 50 bendova.

Da li na svom albumu negujete duh Ex-Yu muzike ili ste se opredelili za modedrniji zvuk?

- Imao sam spremnu muziku u modernom jazz fusion stilu iako sam Jugosloven i fan "Korni Grupe", "Leb i sol", "EKV" i sličnih dobrih bendova u ovoj muzici. Inspiracija je harmonija, a tekstove sam pronašao u notama. Svakako sam Makedonac pa ne mogu ignorisati makedonski ritam i melos, a pristup je moderan, te se nisam razilazio s balkanskim genom, to nam je u krvi i srcu. Neke od pesama sam posvetio roditeljima, supruzi Eleni ćerki Iris, koje su mi najveća podrška.

Kako su reagovale kolege iz benda "Leb i sol"?

- Kolege iz benda "Leb i sol" su bili prisutni na mom koncertu u Filharmoniji u Skoplju, i jako su bili sretni zbog mog Projekta Agol i nastupa sa Parussion group.

Kakva je sudbina rokenrola danas? Da li mislite da će se rok muzika ponovo vratiti na velika vrata, kao za vreme Jugoslavije?

- Daj Bože da se publika osvesti i potraži pravu muziku. Svi smo za povratak muzike i trudimo se što više svirati uživo, a ne da pustimo muziku sa kompjutera i za to uzmemo 10000 dolara. Nije bitno da li sviramo rok ili džez, dok god se izvodi uživo, jer je to priroda muzike. Kako je rekao Rambo "Jedno te isto I svi na toksikologiju na čišćenje. Živeo rokenrol I svi narodi ovih zemalja.

Kurir.rs

Bonus video:

03:13

DOKTOR NELE KARAJLIĆ ZA KURIR TV: Lek za koronu je VAKCINA i ROKENROL

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track