KO ĆE BITI DOBITNIK PRIZNANJA VLADAN DESNICA: Pet autora u trci za 12.000 evra ANKETA
Foto: NBS

veliko finale

KO ĆE BITI DOBITNIK PRIZNANJA VLADAN DESNICA: Pet autora u trci za 12.000 evra ANKETA

Kultura -

Na lokalitetu nekadašnje zgrade Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu u utorak tačno u podne biće proglašen prvi dobitnik priznanja "Vladan Desnica" za najbolji roman 2021. godine.

O nagradi odlučuje devetoro uglednih pisaca, od kojih svako predlaže po sedam knjiga: Dušan Kovačević (predsednik), Vladan Matijević, Vladimir Tabašević, Ljubica Arsić, Milisav Savić, Mirjana Mitrović, Enes Halilović, Vule Žurić i Dejan Stojiljković.

Milena Marković
foto: Ana Paunković

U najužem izbor za nagradu za najbolji roman, koju je nedavno ustanovila Narodna biblioteka Srbije, izabrano je šest dela: "Deca" Milene Marković (LOM), "Ruža pod ledom" Mirka Demića (SKD "Prosvjeta"), "Petlja" Dejana Aleksića ("Laguna"), "Smrtni ishod atletskih povreda" Milice Vučković (Booka) i "Španska čizma" Vladimira Kopicla ("Laguna").

- Nagrada će biti dodeljena na dan kada je najduža svetlost i verujem da će u budućnosti postati tradicija i biti jedna od naših najznačajnijih nagrada - rekao je predsednik žirija Dušan Kovačević na prošlonedeljnoj konferenciji za medije.

Autoru najboljeg romana pripašće novčana nagrada u iznosu od 12.000 evra.

Milica Vučković
foto: ATA images

Kurir.rs

Bonus video:

03:21

GOVOR POBEDNICE: Milena Marković o Ninovoj nagradi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track