ISTORIJA SE PONAVLJA I FILMOVI IZ DOBA HLADNOG RATA PONOVO SU AKTUELNI: Nikola Popević uoči premijere priče o Džeku Rajanu
Foto: Promo

kolumna

ISTORIJA SE PONAVLJA I FILMOVI IZ DOBA HLADNOG RATA PONOVO SU AKTUELNI: Nikola Popević uoči premijere priče o Džeku Rajanu

Kultura -

U januaru sam u tekstu "Džek Rajan i (post)hladnoratovska rusofobija" najavio TV premijeru najnovijeg filma o ovom poznatom liku iz romana Toma Klensija, analitičaru CIA.

Od 20. do 24. juna na RTS1 biće prikazano svih pet filmova iz ovog serijala i, pripremajući se za pisanje ovog teksta, pročitao sam taj iz januara i gle! Spomenuvši činjenicu da je Džek Rajan lik vezan za tenzije tokom Hladnog rata, napomenuo sam da sada može izgledati prevaziđeno, ali i da su film i politika u SAD prožeti i da je zveckanje oružjem ozbiljna realnost. Oko mesec dana kasnije izbio je rat u Ukrajini, istorija se ponavlja i filmovi iz doba Hladnog rata ponovo su aktuelni.

Serijal o Džeku Rajanu je takav da, iako sačinjen od poznatih naslova, gledaocu može promaći da je reč o istom junaku. Razlog je taj što su ga tumačila čak četiri glumca, a u prvom, "Lovu na Crveni oktobar", Džek Rajan čak i nije glavni lik. Fokus filma je na odmetnutom kapetanu nevidljive sovjetske podmornice Marku Ramijusu, kog igra Šon Koneri u jednoj od svojih najupečatljivijih uloga. Likvidiravši političkog komesara s prezimenom Putin (film je snimljen 1990. godine), Ramijus, kog progoni sovjetska mornarica, deluje kao da ima nameru da izvrši nuklearni napad na SAD, ali su mu motivi drugačiji. Analitičar CIA Džek Rajan (igra ga Alek Boldvin) shvata složenost situacije i mora sprečiti sukob.

Nikola Popević
foto: Promo

Zajedničko za sve filmove iz ovog serijala je vrhunska glumačka postava. U naredna dva filma u glavnoj ulozi je Harison Ford. "Patriotske igre" odudaraju od ostalih jer imaju manju, ličniju priču. Džek Rajan obično rešava probleme svetskog nivoa i sprečava ratove, ali ovde slučajno sprečava teroristički napad irskih ekstremista i potom on, kao i njegova porodica, postaju meta osvete. Iako je ovaj film sjajno prošao kod publike, pisac Tom Klensi njime nije bio zadovoljan, smatrajući da je mnogo odstupio od izvornog materijala. Isto tako, film je izazvao kontroverze zbog toga kako je predstavio sukob u Severnoj Irskoj.

Slična ekipa snimila je i sledeći film, "Jasnu i neposrednu opasnost", gde se Harison Ford potvrđuje kao, po mnogima, najbolji Džek Rajan. Te 1994. godine vidljivo je da se posle raspada SSSR, američki neprijatelji nalaze na drugim mestima. Zgrnuvši silan novac, južnoamerički narko-karteli širili su i svoj politički uticaj. U ovom filmu, ubistvo bogatog američkog biznismena, inače bliskog prijatelja američkog predsednika, vodi ka saznanju da se bavio pranjem novca zarađenog od droge i da je proneverio veliku sumu. Likvidaciju je naručio narko-bos koji je istovremeno i cilj kako američkih bezbednosnih službi, tako i njihove vojske. Karakteristika filmova iz ovog serijala, ovog možda i najviše, jeste da je većina likova u nekoj moralnoj sivoj zoni. Čak i američki "dobri momci" iz službi rade na svoju ruku, dok oni koji su "jasna i neposredna opasnost" za demokratiju i državu zapravo ljudi čije motive nije teško razumeti.

Nikola Popević
foto: Zorana Jevtić

I pored ogromnog uspeha, na sledeći film čekalo se osam godina, a u "Svim našim strahovima" glavnu ulogu nosi Ben Aflek. I zaista, razni strahovi bude se i samim zapletom; mnoge od ključnih tačaka priče slušamo u vestima danas i godinama unazad. Trgovac iz Sirije nađe neeksplodiranu bombu, za koju se ispostavi da je atomska. Ona na crnom tržištu dospe u ruke neonacistima. U Rusiji, nakon Zapadu naklonjenog predsednika, dolazi predstavnik tvrde linije i on preuzima odgovornost za napad hemijskim oružjem u Čečeniji. Neonacisti bi atomsko oružje upotrebili da izazovu rat između SAD i Rusije... Ovoga puta ću izbeći pametovanja u zaključku, da ne ureknem opet nešto. Ali ono u šta možemo biti sigurni jeste da je ponovo vreme zrelo za nove avanture veštog analitičara CIA.

Kurir.rs/ TV Ekran: Nikola Popević

Bonus video:

02:33

OVO JE SRPSKI FILM KOJI BI MOGAO DA UĐE U TRKU ZA OSKARA Ostvarenje snimano u svim krajevima Srbije, a NOSI POSEBNU SIMBOLIKU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track