SERIJAL O STUDENTSKOM FILMU: Snimljena treća sezona emisije RANI KADROVI, okupili se mladi UMETNICI s tri AKADEMIJE
Foto: RTS

zapamtite njihova imena

SERIJAL O STUDENTSKOM FILMU: Snimljena treća sezona emisije RANI KADROVI, okupili se mladi UMETNICI s tri AKADEMIJE

Kultura -

Od 4. do 8. jula 2022. godine, u avangardnom umetničkom prostoru Stare ciglane, klubu ljubitelja teške industrije u Beogradu, snima se treća sezona serijala "Rani kadrovi" u kojoj će biti predstavljeno osmoro novih mladih filmskih autora na početku svoje umetničke karijere.

Prvi put publici će se predstaviti studenti s klasa filmske i TV režije iz tri različite filmske škole: Akademije umetnosti u Novom Sadu, Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i Akademije umetnosti u Banjaluci. Svi oni su u pripremama za realizaciju svojih diplomskih filmova, pod budnim okom svojih profesora i mentora.

Marko Novaković, emisija Rani kadrovi
foto: RTS

U osam celovečernjih epizoda biće predstavljeni autori i filmovi različitih senzibiliteta i poetika. Publika će imati priliku da se upozna s radovima mladih nada domaće kinematografije: Boškom Krljašem i Karmen Obrdalj (koji dolaze s banjalučke akademije), Milanom Nikić i Milicom Maletin (koje su s novosadske akademije) i Oljom Pokrajac, Milicom Spasojević, Matijom Lukačem i Nikolom Romčevićem (s Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu).

Marko Novaković, emisija Rani kadrovi
foto: RTS

Serijal je koncipiran kroz dijaloge moderatora sa samim studentima-autorima i članovima njihovih autorskih ekipa, s kojima su sarađivali na realizaciji svojih ispitnih filmova. U svakoj epizodi biće prikazan po jedan studentski film, koji će analizirati eminentni gost kritičar, a biće razgovora i o diplomskim filmovima mladih autora. Novčani iznos koji RTS ulaže u otkup studentskih filmova za emitovanje u "Ranim kadrovima" postaje deo budžeta upravo tih diplomskih radova.

Marko Novaković
foto: Zorana Jevtić

Premijerno emitovanje treće sezone emisija "Rani kadrovi" planirano je za jesen 2022. godine na programu RTS 2. Emisiju realizuje Redakcija dramskog i domaćeg serijskog programa RTS, po ideji njenog kreatora i urednika Marka Novakovića, koji je i moderator projekta. Scenarije za emisiju napisao je Srđan Vučinić, a reditelj serijala je Ognjen Isailović. Direktor fotografije je Bojan Rakić, scenografkinja Mira Andrejević, kostimografkinja Aleksandra Stošić Krstović, kompozitor Vladimir Pejković, za dizajn špica i animacija zadužen je Nenad Krstić, a montažer serijala je Petar Šumonja.

Kurir.rs/ TV ekran

Bonus video:

03:47

RASTA SNIMA FILM O SVOM BORAVKU U CZ-U! Ispivaće sve tajne iz ćelije 3211: Uključena EMINENTNA glumačka ekipa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track