POČINJE NOVI FESTIVAL FILMA NA PALIĆU: Biće nagrađen ČUVENI PISAC, a u takmičenju će učestvovati i 20 ostvarenja iz cele EVROPE!
Foto: Promo

ne propustite

POČINJE NOVI FESTIVAL FILMA NA PALIĆU: Biće nagrađen ČUVENI PISAC, a u takmičenju će učestvovati i 20 ostvarenja iz cele EVROPE!

Kultura -

Festival evropskog filma Palić počeće uručenjem nagrade "Aleksandar Lifka" proslavljenom piscu, sccenaristi i reditelju Dušanu Kovačeviću, za izuzetan doprinos evropskoj kinemtografiji.

U okviru takmičarskog programa biće prikazano 20 evropskih ostvarenja, dok će u okviru programa "Paralele i sudari" publika imati priliku da pogleda deset filmova.

Dušan Kovačević
foto: Dado Đilas

Po završetku svečane ceremonije, festival je otvoren projekcijom filma "Rabije Kurnaz protiv Džorža V. Buša" reditelja Andreasa Dresena.

U ovom ostvarenju Rabije Kurnaz, domaćica i brižna majka, očajnički želi da pomogne svom sinu. Odlazi u policiju, obaveštava nadležne, ali nailazi na njihovo nerazumevanje. Uprkos svim nedaćama nešto zaista neverovatno se dešava.

Glavni takmičarski program nastaviće se u danas na Letnjoj pozornici Palić, projekcijama filmova "Strahinja Banović" reditelja Stefana Arsenijevića i "Ne" Ditriha Brugemana.

Strahinja Banović
foto: Promo foto

Ostvarenje “Strahinja Banović” je filmska verzija srpske epske pesme Banović Strahinja, u kojoj afrički migranti preuzimaju mesta srednjovekovnih srpskih junaka. Istovremeno svevremena i aktuelna, ova adaptacija preispituje poimanje identiteta, tradicije i ljubavi.

U filmu “Ne”, kroz trinaest epizoda pratimo dva glavna junaka, glumicu Dinu i lekara Majkla, dok se kreću kroz život i pokušavaju da održe svoju ljubav. Film je o onima koji su u svojim tridesetim godinama – koji imaju sve, sve i pokušavaju, ali i dalje često podbacuju.

Palić, Festival evropskog filma, Stevan Bakić
foto: Promo

Takmičarski program "Paralele i sudari" takođe će biti otvoren danas u Bioskopu Abazija na Paliću, projekcijama filmova "Budale" Tomaša Vasilevskog i "Vizija leptira" Maksima Nakonečnija.

Kurir.rs:/ Lj.R.

Bonus video:

00:58

POČEO FILMSKI FESTIVAL U NIŠU: Premijera Bjelogrlićevog filma Toma na otvaranju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track