SRPSKI DOKUMENTARAC JE JEDINI DOMAĆI FILM NAGRAĐEN U SARAJEVU! Proglašen je najboljim u kategoriji, poznat spisak svih dobitnika
Foto: Produkcijska kuća Restart

kraj

SRPSKI DOKUMENTARAC JE JEDINI DOMAĆI FILM NAGRAĐEN U SARAJEVU! Proglašen je najboljim u kategoriji, poznat spisak svih dobitnika

Kultura -

Dodelom nagrada Srce Sarajeva najboljim autorima i ostvarenjima na svečanosti u Narodnom pozorištu glavnog grada BiH u petak uveče spuštena je zavesa na 28. izdanje Sarajevo film festivala.

U takmičarskim programima za ovo vredno priznanje takmičio se 51 film. U četiri takmičarske selekcije - igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma - 21 ostvarenje je zabeležilo svetsku, sedam međunarodnu, jedan evropsku, 21 regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Sarajevo film festival
foto: Profimedia

Nagradu Srce Sarajeva za najbolji igrani film ponelo je ostvarenje "Sigurno mjesto" režisera Juraja Lerotića, koji je dobio i nagradu za najboljeg glumca 28. SFF. Nagrađeni su i Marina Er Gorbač za režiju, Viki Krieps kao najbolja glumica, a hrvatski film "Veće od traume" Vedrane Pribačić poneo je priznanje za ljudska prava.

Srđan Keča, Reditelj
foto: Produkcijska kuća Restart

Srce Sarajeva dobilo je ostvarenje "Muzej revolucije" srpskog reditelja Srđana Keča kao najbolji dokumentarni film. Ovaj poetski dokumentarac kao polazišnu tačku uzima nedovršeni projekat arhitekte Vjenceslava Rihtera. Reč je o planu izgradnje velikog muzeja u Beogradu u slavu revolucije naroda Jugoslavije, ali vizija sa početka 60-ih nikada nije odmakla dalje od izgradnje podruma.

Atlantic Grupa, Sarajevo Film Festival
foto: Promo

Ostvarenje "Nije zima za komarce" režisera Josipa Lukića i Klare Šovagović nagrađeno je u kategoriji najbolji studentski film. Nagrade za najbolji kratki film pripalo je mađarsko-rumunskom "Naopako" Balaša Turajija, a poseban pomen žirija zaslužio je grčko-austrijski "Pet poslepodne kraj mora" Valentina Stejskala.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:28

Dodela nagrada Sarajevo film Festival

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track