MNOGI GLUMCI DOBILI SU DECU NAKON SERIJE MIRISA KIŠE NA BALKANU: Evo kome se sve posrećio rad na ekranizaciji romana GORDANE KUIĆ
Foto: Promo

ZANIMLJIVO

MNOGI GLUMCI DOBILI SU DECU NAKON SERIJE MIRISA KIŠE NA BALKANU: Evo kome se sve posrećio rad na ekranizaciji romana GORDANE KUIĆ

Kultura -

Beležeći živote svoje majke i njenih sestara, Gordana Kuić nije ni slutila da će iz toga nastati roman "Miris kiše na Balkanu", koji će joj doneti slavu, biti preveden na mnoge strane jezike, ekranizovan i postavljen kao pozorišna predstava.

Simbolično, na 80. rođendan književnice na Kurir televiziji počelo je prikazivanje istoimene televizijske serije u režiji pokojnog Ljubiše Samardžića. Priča kroz 14 nastavaka prati sudbinu jedne sefardske porodice Jevreja iz Sarajeva u turbulentnim vremenima od 1914. do 1945. godine, od početka Prvog do kraja Drugog svetskog rata.

Gordana Kuić
foto: Nebojša Mandić

- Bila sam oduševljena koliko baletskom predstavom Sarajevskog narodnog pozorišta "Balet o Riki", pa dramskom predstavom "Miris kiše na Balkanu" postavljenom u Madlenijanumu, za koju je dramatizaciju napisao Nebojša Romčević i koja se igrala tri godine pred uvek prepunom salom, toliko i televizijskom serijom istoimenog romana u režiji Ljubiše Samardžića, a potom televizijskom serijom "Cvat lipe na Balkanu" u režiji Ivana Stefanovića.

Gordana Kuić
foto: Nebojša Mandić

Sve te produkcije su za mene predstavljale poklon s neba, dodatnu radost, jer da bi se odigrale, ja lično nisam ništa uradila. Ponude su kao čarobnim štapićem zakucale meni na vrata - govorila je književnica ranije za Kurir i dodala:

- Svojevremeno sam dobila ponudu da se ekranizuje "Smiraj dana na Balkanu", ali je nisam prihvatila. Ono o čemu sanjam (a snovi su uglavnom neostvarivi) jeste da se u velikoj stranoj produkciji snimi film po "Legendi o Luni Levi", čija radnja se odvija od Španije do Osmanskog carstva i Dubrovačke republike.

Miris kiše na Balkanu
foto: Promo

Ona je otkrila kako su serija i predstava nastale po njenom debitantskom romanu "Miris kiše na Balkanu" bile srećne za mnoge glumice koje se u njima igrale:

- Ostale su trudne Sloboda Mićalović, Jovana Balašević i Mirka Vasiljević. Sećam se da su i neki glumci dobili decu, poput Siniše Ubovića i Ivana Bosiljčića.

Miris kiše na Balkanu
foto: Promo

Serija je snimljena još 2010. u produkciji Radio-televizije Srbije i producentske kuće "Sinema dizajn". Ekipa je boravila u Beogradu, Pančevu, Sarajevu i Dubrovniku. Glave uloge odigrali su Renata Ulmanski, Predrag Ejdus, Ljiljana Blagojević, Mirka Vasiljević, Aleksandra Bibić (Kolarov), Kalina Kovačević, Siniša Ubović, Milica Milša, Goran Navojec, Tanasije Uzunović, Dragan Petrović i drugi. Scenario je pisao Đorđe Milosavljević, a muziku Nemanja Mosurović.

Serija "Miris kiše na Balkanu" emituje se na Kurir televiziji svakog radnog dana od 15 sati.

(Kurir.rs / Ljubomir Radanov)

Bonus video:

00:26

Sloboda i Dragana Mićalović pevaju na ulicama Pariza

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track