MIKIJA MANOJLOVIĆA SVI ZNAJU I VOLE, A OVO JE NJEGOVA ĆERKA: Prelepa žena NEOBIČNOG IMENA glumila je u našem čuvenom filmu
Foto: ATA images

USPEŠNA REDITELJKA

MIKIJA MANOJLOVIĆA SVI ZNAJU I VOLE, A OVO JE NJEGOVA ĆERKA: Prelepa žena NEOBIČNOG IMENA glumila je u našem čuvenom filmu

Kultura -

Naš proslavljeni glumac Predrag Miki Manojlović iza sebe ima mnoštvo uloga koje su obeležile domaću kinematografiju, ali i pozorišnu i televizijsku scenu.

Trenutno ga publika u seriji "Bilo jednom u Srbiji", gde tumači lik gazda Mite.

Ovaj istaknuti umetnik koji je poznat i van granica Srbije ima zapaženu karijeru, a u životu Mikiju veliku podršku pružaju supruga Tamara i deca Čarna i Ivan.

Bilo jednom u Srbiji
foto: Promo

Ono što je zanimljivo je to da se i ćerka Čarna posvetila umetnosti, te da je završila dramske i audiovizuelne umetnosti - režija.

Docent je na Katedri za filmsku i TV režiju i montažu na Akademiji umetnosti u Beogradu od 2009. godine.

Inače, Čarna se oprobala i u glumi, kada je igrala u filmu "Tango Argentino", proslavljenog reditelja Gorana Paskaljevića.

Čarna Manojlović
foto: Damir Dervišagić

Bila je Selena koja je uz Nikolu Žarkovića, Miju Aleksića i Inu Gogalovu, svog filmskog brata, deku i baku, dočarala neobičnu porodičnu priču i uticaj koji je tadašanja političko-društvena situacija, tačnije slom jednopartijskog sistema, imao na njihove živote.Čarna je u legendarnom ostvarenju Paskaljevića, miksu tužnih, smešnih i surovo realnih elemenata, već kao devojčica uspela da se izbori sa znatno starijim kolegama i da svoju ulogu pretvori u važan segment filma.

Čarna Manojlović rođena je 1979. godine u Beogradu. Diplomirala je filmsku režiju 2003. godine na Akademiji umetnosti u Beogradu. Usavršavala se na mnogim domaćim i internacionalnim master klasovima, među kojima je i master klas Emira Kusturice.

Za diplomski film, dugometražni dokumentarac „Tri (u)lične priče“ (2003) osvojila je Gran pri 50. Festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu, nagradu za najboljeg reditelja debitanta, kao i još nekoliko nagrada na festivalima u zemlji i inostranstvu.

Njen drugi celovečernji dokumentarni film „Miki Manojlović: filmska ostvarenja“ (2005) je, kao i prethodni, napisala, snimila, režirala i koproducirala.

Rediteljka je velikih dokumentarnih TV serijala o ljudskim pravima i borbi protiv nasilja nad ženama i decom, koje je režirala u produkciji PG Mreže, „Stop nasilju“, „Jedan običan život“, „Prava stvar“, uz tesnu saradnju sa nevladinim sektorom.

Bila je kreativna koordinatorka i moderatorka programa i edukativnih radionica festivala kratkih audio-vizuelnih formi „Nova svelost“, umetnička direktorka i selektorka Festivala ženskog filma „Žensko oko sveta“, prvog festivala ženskog filma na Balkanu, u produkciji Anti trafiking centra iz Beograda.

Članica je mnogih žirija filmskih festivala i revija, članica Udruženja filmskih umetnika Srbije, Udruženja dokumentarista Srbije, kao i Asocijacije filmskih reditelja Srbije.

(Kurir.rs/ Blic)

Bonus video:

04:11

TELEVIZIJA KURIR U KUĆI ZAČETNIKA CRNOG TALASA ŽIKE PAVLOVIĆA: Počelo snimanje filma Trag divljači, u režiji njegovog sina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track