OTVOREN 29. MEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DECU: Laureati „Malog princa“ Marijana Petrović i Šrajman Viktor (FOTO)
Šrajman Viktor i Marijana Petrović, Foto: Damir Vujković

U SUBOTICI

OTVOREN 29. MEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DECU: Laureati „Malog princa“ Marijana Petrović i Šrajman Viktor (FOTO)

Kultura -

Večeras je u Dečjem pozorištu, u Subotici, otvoren 29. Međunarodni festival pozorišta za decu, koji traje do 23. septembra.

Biće predstavljeno na više lokacija, 14 predstava ansambala iz Italije, Bugarske, Mađarske, Francuske, Hrvatske, Republike Srpske, Španije, Izraela, Indonezije, Grčke I Srbije, a ulaznice su besplatne.

Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, prilikom otvaranja je rekao, da je Međunarodni Dečji festival veoma važna manifestacija ne samo za Grad, već i za čitavu našu zemlju.

“Subotica će od 18. do 23. septembra biti domaćin ovog festivala, koji traje 29. godina, a svojim umetničkim dostignućima i doprinosom u lutkarstvu, stekao je veliki ugled širom Evrope i sveta, doprineo afirmaciji pozorišta za decu i pozorišne umetnosti i uticao na kretanja i razvoj savremenog svetskog pozorišta za decu u celini“.

Bakić je istakao, da je Dečji festival u Subotici jedan je od retkih festivala u svetu, koji je održao kontinuitet.

„I ove godine je tako, uprkos korona virusu, ekonomskoj, ukrajinskoj, i energetskoj krizi. U Suboticu stižu pozorišta iz ukupno 10 zemalja, sa 14 predstava lutkarske umetnosti, koje će našim najmlađim sugrađanima izmamiti osmeh”.

Subotica
foto: Damir Vujković

Gradonačelnik je uručio dobitnicima nagradu za životno delo, „Mali princ”, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, glumici Marijani Petrović i Viktoru Šrajmanu - ruskom i izraelskom pozorišnom reditelju, glumcu, pedagogu, kritičaru.

Viktor Šrajman se emotivno obratio publici rečima: „Subotica, Srbija, festival – moje srce ste vi“!

Marijana Petrović je zahvalila na nagradi, istakavši da ono ima i kulturološki značaj.

„ Velika je čast i obaveza naći se među onima koji su pre mene dobili ovo priznanje. Ova statua – Mali, veliki princ – je nešto što nas spaja i znači da smo na istom putu“.

Ovogodišnja laureatkinja nagrade „Mali princ“ je nagrađivana glumica – a istakla je, da je decenijama sve svoje sposobnosti i stečena znanja koristila i predavala drugima, za dobrobit ljudi i pozorišta.

„Veliko hvala za doživotnu podršku u životu i radu Donki Špiček i mom kolegi, profesoru doktoru Savi Anđelkoviću. Budite mi zdravi, slobodni i svoji! To je sreća“, rekla je Petrović prilikom otvaranja.

Subotica
foto: Damir Vujković

Festivalski žiri čije odluke će biti saopštene na ceremoniji dodele nagrada i zatvaranja Festivala, 23. septembra su laureati Malog princa i irska praktičarka umetnosti za najmlađu decu, Kliodna Nunan.

Večeras su u umetničkom delu programa nastupili Dečji hor “Emanuil” iz Subotice, s dirigentom Rafailom Stokin, mladi talenti muzike Ognjen Orelj i Filip Nađ.

Takmičarski program Dečjeg festivala otvoren je na sceni „Jadran” Narodnog pozorišta u Subotici, predstavom „Velika tvornica riječi” pozorišta Mala scena iz Hrvatske, u režiji Morane Dolenc.

Subotica
foto: Damir Vujković

Drugog festivalskog dana, 19. septembra, u takmičarskom programu je predstava „Pepeljuga”, u izvođenju italijanskog Pozorišta Zakes, na sceni „Jadran” Narodnog pozorišta, “San vile Mol”, Lutkarskog pozorišta Harlekin, iz Mađarske i “Ukradeni princ i izgubljena princeza” Malog pozorišta Duško Radović.

Biće otvorena izložba plakata “Misliti (i) slovima” i Izložba “70 godina Malog pozorišta Duško Radović”. 13. Forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade ima temu “Interkulturalnost u pozorištu za decu i mlade i razvoj zajednice”. Na Trgu slobode, od 17 časova, biti održan program u kome učestvuju plesne i glumačke grupe, ulični zabavljači, škole i vrtići.

Kurir.rs/ N. H.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track