OVE KLASIKE NIKO NIJE HTEO DA KUPI: Bezvremenske knjige koje su po izdanju bili TOTALNI PROMAŠAJI, a onda su doživele PROCVAT
Foto: EPA/Peter Komka

ko bi rekao

OVE KLASIKE NIKO NIJE HTEO DA KUPI: Bezvremenske knjige koje su po izdanju bili TOTALNI PROMAŠAJI, a onda su doživele PROCVAT

Kultura -

Često se govori o tome kako se knjige ne prodaju i ne donose zaradu piscima. Čak i kada se to desi, uvek ima nade da će se desiti nešto zbog čega će skočiti prodaja. Na kraju krajeva, nije svaki pisac počela na isti način.

U stvari mnoga književna dela koja čitaoci danas obožavaju i koja spadaju u klasike u nekom periodu bila su ignorisana a neka su čak bila i nezanimljiva publici nakon objavljivanja.

U nastavku vam predstavljamo nekoliko naslova za koje ste čuli, a verovatno ih i posedujete u svojoj biblioteci, koja su po objavljivanju bila sve osim bestselera, čak su i smatrana za totalne promašaje, da bi kasnije doživele renesansu.

Aleksandar Vučić, knjige, tviteraši
foto: Kurir

1. "Pusta zemlja"

Knjiga poezije "Pusta zemlja" Tomasa Sternsa Eliota, koja spada u modernističko remek delo i jednu od najvažnijih zbirki 20. veka, u prvih šest meseci bila je prodata u svega 330 primeraka.

2. "Dablinci"

Poznato je da je Džejms Džojs prodao samo 499 primeraka svoje knjige "Dablinci" u prvoj godini, od kojih je 120 kupio sam pisac.

3. "Kan"

Žan Tomer je bio američki pesnik i romanopisac koji se smatra važnom ličnosti Harlemske renesanseknjiga. Ipak njegova knjiga "Kan" prodata je u nešto manje od 500 primeraka kada je prvi put objavljena 1923. godine.

Biblioteka
foto: Filip Plavčić

4. "Valden: O građanskoj neposlušnosti"

U prvoj godini od objavljivanja Henri Dejvid Toro je uspeo da proda samo 738 primeraka svoje čuvene knjige "Valden: O građanskoj neposlušnosti", a verovatno još nekoliko, jer je deo zapisa o tome izgubljen i to uglavnom stanovnicima Bostona.

5. "Stoner"

Kada je 1965. objavljen, "Stoner" Džona Vilijamsa prodat je u manje od 2.000 primeraka i prošao je nezapaženo. Svoju renesansu doživeo je 2006. godine kada je ponovo izdato kada je prodato u nekoliko miliona primeraka i time postalo svetska književna senzacija.

6. "Buka i bes"

Vilijam Fokner je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1950. godine, a njegovo poznato delo "Buka i bes" prodat je u svega 3.300 primeraka u razdoblju između 1929. i 1944. godine. Drugo izdanje štampano je 1946. godine doživeo je svoju renesansu.

7. "Mobi Dik"

Knjiga "Mobi Dik" spada u osnovnu školsku lektiru, a malo je poznato da je Herman Melvil za života uspeo da proda svega 3.715 primeraka za svega 1.260 dolara.

8. "Gospodar muva"

Vilijam Golding svoju čuvenu knjigu "Gospodar muva" uspeo je da proda svega 4.662 primerka u Velikoj Britaniji i 2.383 primeraka u SAD-u,. Do promene u potražnji došlo je sedam godina kasnije kada je pisac krenuo da drži seriju predavanja na američkim koledžima.

Prvo izdanje iz 1959. godine prošlo je zapaženo ali je uspeo da ga proda u 15.000 primeraka 1960. godine, zatim u 75.000 primeraka naredne godine, a od tada je prodato preko 10 miliona primeraka.

9. "Njihove oči gledale su Boga"

Omiljeni klasik Zore Nil Hurston "Njihove oči gledale su Boga" prodat je u manje od 5.000 primeraka tokom njenog života i bio je skoro potpuno zaboravljen dok ga nije ponovo otkrila Alis Voker. Sada se svake godine proda 500.000 primeraka njenih knjiga.

knjiga, knjige, biblioteka
foto: EPA/ MARTIN DIVISEK

10. "Veliki Getsbi"

Iako je njen broj veći od ostalih knjiga na ovoj listi, "Veliki Getsbi" F. Skota Ficdžeralda je bio veliko razočarenje kada je objavljen 1925. godine, dobio je osrednje kritike i prodao se u samo 20.870 primeraka (za poređenje, njegov prvenac "Ova strana raja" je bio kroz 12 izdanja za dve godine i prodat u 49.075 primeraka) pre nego što je renesansu doživeo zahvaljujući Drugom svetskom ratu. Od kada je prodato preko 15 miliona primeraka.

(Kurir.rs)

Bonus video:

05:19

NIJE SAMO KNJIGA STJEPANA LOZA SKANDALOZNA VEĆ I OVO Prof. dr Pršić otkriva DETALJE jezivog intervjua čoveka koji ŠIRI LAŽI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track