SAMO JE VINKA U SEBI IMALA TU BOŽANSKU ŽICU: Udruženje žena "Riza" na poseban način odalo počast preminuloj pesnikinji!
Foto: Printscreen/Youtube/RTHN

Objavljuje se nova zbirka njenih pesama

SAMO JE VINKA U SEBI IMALA TU BOŽANSKU ŽICU: Udruženje žena "Riza" na poseban način odalo počast preminuloj pesnikinji!

Kultura -

Književnica Vinka Perišić Šarenac preminula je 11. novembra od posledica korona virusa u 63. godini i time književnu zajednicu ostavila bez velikog umetnika.

Za svog života Vinka je objavila i nekoliko zbirki pesama, od kojih su najpoznatije: "Zavatreni krug“ , „Pjesme radosti“, „Zlatno doba“, „Nježno sa zgarištima“,„Hitac za bijelog galeba“, „Bagrem i sneg beo“, „Vrištaću ako ništa ne pokušaš“.

Vinka Perišić Šarenac
foto: Printscreen/Youtube/RTHN

- A sklopu pesničkog maratona promovišemo knjigu, koju je štampala Riza naše rano preminule pesnikinje Vinke Perišić Šarenac. Vinka je 20 godina učestvovala na našim pesničkim maratonima. Nažalost i poslednji put 2020, kada je preminula. Prošle godine, na pesmičkom maratonu 2021. obeležilili smo omažom njenu godišnjicu, kada smo doneli odluku da štampano njene pesme - rekla je Slađana Vučićević, predsednica Udruženja "RIZA".

Vinka Perišić Šarenac
foto: Printscreen/Youtube/RTHN

Ove godine, 15. oktobra održan je "Rizin" pesnički maraton koji je posebnu pažnju posvetio životu i delu Vinke Perišić-Šarenac, ne bi li joj, na sebi svojstven način još jednom odali počast.

Izabrane su Vinkine pesme i one su predstavljene publici koja je došla na "Rizin" pesnički maraton povodom 80. godina postojanja udruženja žena "Riza". Nova Vinkina zbirka pesmama "Izabrane pesme" ove godine štampana je u izdanju "Rize" ne bi li joj na taj način takođe odali počast. Rade Vučićevič, recezent nove Vinkine zbirke otkrio je da je Vinku poznavao od studentskih dana, te da mu je bilo lako da odredi koje pesme treba da budu u zbirci, ali i da je Vinka bila izuzetna pesnikinja, ali i da je samo ona u sebi ima tu posebnu božansku lirsku žicu.

(Kurir.rs)

Bonus video:

12:37

MAJKE GLEDALE KAKO IM VODE SINOVE Pisac otkrio stravične ispovesti rodbine otetih Srba SLUŠAO SAM UŽASE O ODLASKU U ŽUTU KUĆU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track