24:33

OVA PROKLETSVO 7 VEKOVA PRATI SRBE! Pisac otkriva: Najgore kletve se čuju na sportskim utakmicama ŽENE KUNU VIŠE OD MUŠKARACA

Žene kunu više

"MILE SINE DABO' DA MILEO NA KOLENA" Ovo prokletstvo 7 vekova prati Srbe! Pisac šokirao: Najgore kletve čuju se na utakmicama

Kultura -

U srpskom govoru kletve su svakodnevica. Možemo ih čuti na svakom koraku. Zašto su toliko rasprostranjene najbolje je objasnio jedan pisac iz Trtenika. Sakupio je preko 2000 kletvi i objasnio svaku od njih!

Autorka emisije 300 čuda, Ljiljana Danilović, posetila je ovog pisca u njegovom rodnom gradu, a on je ju je dočakao u svom stilu - kletvama!

300 čuda
foto: Kurir Televizija

- Alo be! Bog ve ubio što ne počinjete sa to snimanje, da bog da se snimali na rengler u Trsteniku! Šta će vi te skalamerije? Glavu vi razbile te kamere, aj da počnemo - vikao je Miloš Milošević Šika, poznatiji kao Šika iz Trstenika.

Ovaj Trsteničanin sakuplja kletve i sabira ih u knjige. On pomno vreba, i čeka da neko nekoga prokune da bi obogatio svoju arhivu srpskih kletvi.

- Ima 2.888 kletvi u mojoj knjizi. Knjigu sam naslovio sa "Dabo' da!", jer se u ovom kraju ne čuje "g" pri izgovoru, a sve su napisane na trsteničkom, odnosno kosovsko-resavskom dijalektu.

Šika je naglas pročitao nekoliko kletvi iz svoje zbirke, a neke od njih su:

"Mile sine dabo' da mileo na kolena!"

"Milovane, milovo se sa mečkom, dabo' da!"

"Milostiva, milost za tebe nikad ne dobila!"

300 čuda
foto: Kurir Televizija

- Kletve sam skupljao slušajući narod ispred prodavnice i u kafani, pošto se ja dosta krećem po selima. Najviše se kune na sportskim utakmicama. Tamo se izgovaraju najgore kletve - rekao je Šika i dodao da su žene sklonije kletvama nego muškarci.

Prolaznik kojeg je novinarka intervjuisala naveo je primer kletve na sportskoj utakmici:

- Sudija nije dosudio penal, a onda se iz publike čulo: Da bog da to crno za decom nosio!

300 čuda
foto: Kurir Televizija

- Bez obzira što narod ne veruje u dejstvo kletvi one se i dalje puno koriste. U podavnicama i marketima čujem u proseku 5 do 10 kletvi dnevno, a izgovaraju ih i ljudi bez dana škole i fakultetski obrzazovani - kaže Šika.

Kletve su deo narodnog folklora, a smatra se da je prvu kletvu izgovorio srpski knez Lazar uoči boja na Kosovu:

"Ko je Srbin i srpsokoga roda, i od srpske krvi i kolena, a ne došo na boj na kosovo, ne imao od roda poroda, ni muškoga ni devojačkoga, od ruke mu ništa ne rodilo, rujno vino, ni pšenica bela, rđom kapo dok mu je kolena."

- Veruje se da nas ova čuvena kletva do dan danas prati već 7 godina. Na Vidovdan su se dešavale neke loše stvari za naš narod - veruje Šika.

300 čuda
foto: Kurir Televizija

Ipak, kako se vreme menjelao menjale su se i kletve, pa su one danas uglavnom izgovaraju u šali i mogu se čuti među mlađom populacijom. Jedna od njih je recimo: "Da bog da izgubio signal dok se s dopisujueš s najboljom devojkom."

Kako je Šika dočekao autorku emisije, tako ju je i ispratio, ređajući kletvu za kletvom. Dve poslednje kletve koje je na nju "bacio" dok joj je poklanjao svoju knjigu bile su: "Daboda te nijedna kletva od ovih ne stigla, osim ova moja lična: Daboda pročitala ovu moju knjigu naiskap!

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track