PITANJE IZ ENCIKLOPEDIJE! Ko je napravio prvu rok grupu u istoriji čuvene 63. Padobranske brigade?! DANAS SU POZNATI PEVAČI
Foto: Ministarstvo odbrane

sećanja jednog vip vojnika

PITANJE IZ ENCIKLOPEDIJE! Ko je napravio prvu rok grupu u istoriji čuvene 63. Padobranske brigade?! DANAS SU POZNATI PEVAČI

Kultura -

Šest godina je na nove pesme čekala publika, a etiketa PGP RTS ponovo je na muzičkom materijalu Zorana Lesendrića, nakon gotovo tri decenije pauze.

Omoti Albuma, Piloti
foto: Promo

Dvanaesti studijski album Kikija Pilota "Mali tragovi na nebu" donosi deset novih, brižljivo pripremljenih kompozicija i "puno emocija i životnih priča". Međutim, samo najverniji fanovi znaju da je jedini padobranac među Pilotima, ali i muzičarima, Kiki Lesendrić, vojni rok je služio neobično dugo, 15 meseci i 26 dana 1983. godine u tadašnjoj JNA, što bi moglo da bude pitanje za neki kviz i podatak za enciklopedije.

"Piloti su se raspali zbog mog odlaska u vojsku. Otišao sam u vojsku pravo s koncerta, i to u padobrance, kao panker od 60 kilograma. Bio sam član čuvene 63. padobranske u Nišu. Tada sam prvi put u životu osetio žrtvu, koja se na kraju isplatila. Video sam da možeš sve da uradiš, bilo na minus 20 ili plus 50, ali je bitna ekipa", oktrio je Kiki u ispovesti za Kurir i nastavlja:

Zoran Kiki Lesendrić
foto: Privanta arhiva

"Vojska me je naučila kako se živi drugačije, jer sam ja tada bio mlad, imao sam 22 godine. Tamo sam stekao prijatelje iz svih krajeva Jugoslavije, od Pule do Skoplja, i ostao sam sa svima u kontaktu. Za nešto više od 15 meseci, koliko sam proveo u vojsci, imao sam 34 skoka padobranom."

Goran Karan
foto: Ana Paunković

Kiki nije bio jedini muzičar, koji je tada služio vojni roku u Nišu, pa su odlučili da naprave i bend,

"Goran Karan je bio sa mnom u vojsci, tada je svirao u grupi Epicentar, zajedno smo izlazili u grad. Napravili smo zajedno i prvi bend u istoriji 63. padobranske brigade, ali se raspao nakon samo jedne svirke. To je bio dobar deo naših života, današnji klinci ne znaju šta propuštaju. Ja sam u to vreme već bio aktivan na muzičkoj sceni, sa Pilotima sam imao dva albuma. U vojsci su nastali "Kao ptica na mom dlanu" i refren "Kada sanjamo" - prisetio se muzičar za Kurir.

Zoran Kiki Lesendrić, Kiki Lesendrić
foto: Zorana Jevtić

Kiki Lesendrić kaže kako je zvuk novog albuma i dalje u muzičkom maniru koji održava poslednjih desetak godina, još od izdanja "Mesec na vratima".

"To je taj rokenrol, dosta čvršći ali mislim da i tekstovi i melodija ipak pomalo odskaču od onoga što smo radili na prethodna dva albuma", ispričao je muzičar.

Kurir.rs

Bonus video:

00:54

BALAŠEVIĆ MU OSTAVIO NEDOVRŠEN ZADATAK! Kiki Lesandrić nasledstvom OŽIVEO DUH PANONSKOG MORNARA: Tražio sam Đoletovu emociju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track