SRPSKI REDITELJ OSVOJIO NAGRADU NA FESTIVALU EVROPSKOG FILMA U SEVILJI: Uskoro premijera u Srbiji i to na ovom FESTIVALU
Foto: Promo

čestitke

SRPSKI REDITELJ OSVOJIO NAGRADU NA FESTIVALU EVROPSKOG FILMA U SEVILJI: Uskoro premijera u Srbiji i to na ovom FESTIVALU

Kultura -

Na upravo završenom 19. Festivalu evropskog filma u Sevilji, Nikola Spasić sa filmom "Kristina” zabeležio je još jedan uspeh – osvojio je nagradu za najboljeg reditelja prvog ili drugog filma.

Srpski film "Kristina” takmičio se u selekciji Novi Talas, a u konkurenciji za ovu nagradu bili su prvi i drugi filmovi reditelja iz svih takmičarskih selekcija.

film Kristina
foto: Promo

Festival u Sevilji jedan je od najcenjenijih španskih filmskih festivala i festivala u Evropi uopšte a uslov za učešće u programu je da film nije prikazan ranije na teritoriji Španije. Festival je poznat po tome što se svake godine na festivalu objavljuju nominacije za EFA nagradu, poznatu i kao evropski oskar.

Svetsku premijeru film je imao na čuvenom festivalu FID u Marseju u julu ove godine na kom je osvojio Grand Prix, dok je prikazivanje u Sevilji bila španska premijera i drugi festival na kome je ovo ostvarenje prikazano.

film Kristina
foto: Promo

Film je zasnovan na stvarnoj ličnosti koja u filmu glumi samu sebe a sinopsis nam otkriva da je Kristina transrodna seks radnica koja živi sa mačkom, sakuplja antikvitete i odlazi na seanse nehipnotičke regresije. Posle jedne seanse, upoznaje Marka i u tom trenutku se rađa platonska ljubav između ovo dvoje ljudi čiji slučajni susreti tek predstoje.

Glavnu ulogu u filmu tumači Kristina Milosavljević, scenaristkinja filma je Milanka Gvoić a direktor fotografije je Igor Lazić. Milanka Gvoić i Nikola Spasić su takođe i producenti ovog ostvarenja. Film je producirala produkcijska kuća Rezon iz Novog Sada a istributer filma je kompanija Reason8 iz Londona.

film Kristina
foto: Promo

Filmu "Kristina“ krajem novembra predstoje italijanska premijera u glavnom takmičarskom programu Torino Film Festivala i nacionalna premijera na Festivalu autorskog filma u Beogradu u programu Hrabri Balkan. Odmah zatim, početkom decembra, sledi drugo prikazivanje u Španiji, na Lanzarote Film Festivalu, na Kanarskim ostrvima, kao i projekcije na zatvaranju festivala Merlinka u Beogradu i Novom Sadu i projekcije na otvaranju Euro In Festivala u sklopu programa koji predstavlja Filmski Front.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:34

Čudotvorac Tumanski:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track