"TUŽNO JE ŠTO SE NACIONALNA PENZIJA TRETIRA KAO SOCIJALNA POMOĆ" Lečić za Kurir TV: Pozorište je KUHINJA KULTURE, vapimo za novim
Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

nacionalne penzije

"TUŽNO JE ŠTO SE NACIONALNA PENZIJA TRETIRA KAO SOCIJALNA POMOĆ" Lečić za Kurir TV: Pozorište je KUHINJA KULTURE, vapimo za novim

Kultura -

U petak, 9. decembra, ističe rok za dostavljanje predloga za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina. To je drugi put posle 8 godina da je raspisan konkurs za priznanja, u javnosti poznate kao nacionalne penzije.

Branislav Lečić
foto: Kurir.rs

Dodela priznanja je s vremena na vreme izazivala burne reakcije u javnosti, kako zbog ličnosti koje su ih dobile, tako i zbog onih koje su izostale. Ministarstvo je predložilo Vladin akt o dodeli Priznanja za najviše 20 umetnika.

Branislav Lečić
foto: Kurir.rs

Branislav Lečić danas je gostovao u studiju Kurir TV i razgovarao sa voditeljima o kulturnim dešavanjima u Srbiji.

Pre nego što su se dotakli teme nacionalnih penzija, Lečić je sa voditeljima komentarisao dešavanja na Kosovu i Metohiji i igranje koje je prezentovao srpski fudbalski tim na Mundijalu 2022.godine, kao i striktnu međusobno uslovnu povezanost ova dva pojma.

Nakon pozitivnog stava, da je vera i strpljenje srpskog naroda ključna da se provokcija ne dotiče, on je prokomentarisao i aktuelnu priču o penzijama kroz nacionalni prefiks.

Branislav Lečić
foto: Kurir.rs

- Penzije su se ranije doživljavale kao socijalna pomoć, to je tužno. A onda su se pojavili ljudi koji kroz tu penziju hoće da se okoriste politički, ili bilo kako, zbog čega se jedno vreme nije davala - započeo je Lečić, naglašavajući da sve što ima u sebi reč nacionalni mora se gledati sa visokim poštovanjem i integritetom.

05:05

Branislav Lečić: TREBA MOTIVISATI MLADE DA ŽELE DA OSTANU U SRBIJI I BORE SE ZA NJU!

Lečić je nazvao Srbiju državom u kojoj vredi ostati i boriti se i koja je najzanimljivija na planeti. On je istakao da se ovim promenama motivišu mladi da ostanu u Srbiji.

- Kad sam ja počeo da studiram bilo je manje škola, ali je bila veća zemlja. Bilo je mnogo pozorišta, više filmskih kuća. Razlika je u tome što je studiranje glume ozbiljna priča, nije cilj samo uspeti nego i trajati. Beograd vapi za novim pozorištima, koji su neophodni, kapacitet mladih je tu, a njihov razvoj zavisi od pozorišta! - rekao je Lečić.

Entuzijastično je u prvi plan stavio ljudski duh i posvećenje najvišim ljudskim vrednostima, u koje se mora ulagati i negovati, i podvukao time paralelu sa glumom, nazvavši pozorište kuhinjom kulture.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track