Pet razloga da za Doček budete u Evropskoj prestonici kulture
Foto: V.Veličković

Pet razloga da za Novu budete u EPK

Pet razloga da za Doček budete u Evropskoj prestonici kulture

Kultura -

Kruna Evropske prestonice kulture biće oba dočeka Nove godine, 31. decembra i 13. januara, kao posebni audio-vizuelni događaji

Doček u Novom Sadu, najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, šestu godinu zaredom biće poseban audio-vizuelni doživljaj, spajajući dve Nove godine, 31. decembra na otvorenom i 13. januara u zatvorenim prostorima, kao kruna Evropske prestonice kulture. Zahvaljujući nagradi „Melina Merkuri” koju Evropska komisija dodeljuje najuspešnijim Evropskim prestonicama kulture, Novi Sad će svoju autentičnu interkulturalnost ponovo proslaviti kroz Doček. Drugu godinu zaredom, Doček 31. decembra u Novom Sadu izmešten je sa glavnog gradskog trga u Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, a mi smo izdvojili pet razloga zbog kojih je Srpska Atina pravo mesto na kojem ove godine treba da provedete Doček.

  1. Izložba Mileva - Prvi put će velikom interaktivnom multimedijalnom izložbom „Mileva” u Muzeju grada Novog Sada svetskoj javnosti biti predstavljen život i značaj Mileve Marić Ajnštajn. Prikazana kroz umetničku prizmu autora umetnika dr Dušana Jovovića, ova umetnička izložba je jedinstvena i zato što je nastala kreativnom upotrebom najmodernijih tehnologija, novih medija, 3D animacija, digitalnog zvuka, holograma, ali i klasičnog umetničkog jezika koji se ogleda u skulpturi, grafičkom dizajnu, crtežu i slici. Zajedno uz izložbu dr Dušana Jovovića „Vreme i Vaseljena“ posvećenu još jednom velikom naučniku Milutinu Milankoviću, izložba „Mileva“ zatvoriće jednu celinu koja je započeta svečanim otvaranjem godine titule Evropske prestonice kulture i izložbe.
    doček Nove godine, Novi Sad
    foto: D.Jovović

  2. Tesla svetlosna galerija - Umetnička intervencija Dejana Stojkova i Anđelka Popića u formi video-scenografije, biće prikazana 31. decembra na maloj sceni kod Beogradske kapije. Celo petrovaradinsko Podgrađe kao i bine na kojima će muzičari nastupati imaće posebne dizajnirane izglede na kojima su radili Chida Yasuhiro iz Japana, jedan od Artdex-ovih „Devet izvanrednih svetskih umetnika svetlosti”, Pavla Beranova iz Češke, dobitnica nagrada za interaktivne instalacije i najbolji dizajn osvetljenja, Dorijan Kolundžija, koji vodi studio za nove medije „Galerija 12”, čiji je jedan od projekata Muzej budućnosti u Dubaiju, kao i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine i drugi. Da bi koncerti zaista bili pretvoreni u doživljaje.
  3. Koncert grupe Kosheen - Sudbinski oformljeni britanski trio, sastavljen od uspešnih solo izvođača, još od devedesetih vlada top-listama, a njihovi koncerti pomeraju granice doživljaja žive muzike. Na ovom Dočeku Novi Sad biće deo muzičke revolucije koju Kosheen svakom novom pesmom izaziva! Jedan od najuspešnijih britanskih šoustopera elektronske muzike uživo, publici će priuštiti uživo slušanje hitova poput „Catch“, „Hungry“ i „All in my head“, koji su ih popeli na svetske top-liste.
    doček Nove godine, Novi Sad
    foto: Ubik Litvin

  4. Nastup Stereo MC’s - Svet i čuvenu BRIT nagradu osvojili su kultnom pesmom „Connected” i obeležili muziku devedesetih — britanska dens i hip hop grupa Stereo MC’s dolazi na Doček, 31. decembra u Podgrađe i vraća energiju muzike koju svi pamtimo. Sarađivali su sa Madonom, Lenijem Kravicom, grupom U2, a i dalje su jedna od najvećih senzacija britanske i svetske dens scene. Poslednju noć u ovoj godini provedite igrajući uz zvukove ovog svetski poznatog sastava!
    doček Nove godine, Novi Sad
    foto: Promo

  5. Domaći alternativni bendovi – Ni ove godine domaća muzička imena nisu zanemarena. Tako će u najluđoj noći u godini ulicama petrovaradinskog Podgrađa da se čuju zvukovi domaćih alternativnih bendova kao što su jedna od najuzbudljivijih koncertnih atrakcija evropskog alternativnog roka – Repetitor, kultni novosadski bend, čije je delo predstavljano i na MTV-ju, Obojeni program i novosadski bend koji živi rokenrol – Monohrom.
    doček Nove godine, Novi Sad
    foto: Promo

Uz ovu, Novi Sad očekuje proslava još jedne Nove godine, 13. januara, kada će se novosadskoj publici i svim gostima predstaviti, između ostalih, i jedan od najvećih džez pijanista današnjice Tigran Hamasyan, holandska muzička diva iranskog porekla Sevdaliza, ovogodišnja dobitnica Elle Style Awards priznanja Konstrakta i Zemlja Gruva, indi rok zvezde Shortparis, jedan od najpriznatijih evropskih world music violinista Lajko Feliks, virtuozi klasične muzike Ke Ma i Šihan Vang, afrička r’n’b princeza Nneka, legendarna YU grupa u unplugged izdanju, svetski poznati sastav Divanhana i nova nada alternativne scene Sana Garić i drugi.

Ulaz za programe 31. decembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave slobodan je, a ulaznice za programe 13. januara dostupne su na prodajnim mestima Gigstix-a, kao i na sajtu gigstix.com. Više informacija o Dočeku možete pronaći na sajtu docekns.rs.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Novog Sada, Gradske uprave za kulturu. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track