"VISKOZA" STIŽE NA FILM! "Fabrika ne sme da stane" snima se dokumentarac o upropaštenom lozničkom gigantu
Foto: Kurir/T.Ilić

Pažnja, snima se

"VISKOZA" STIŽE NA FILM! "Fabrika ne sme da stane" snima se dokumentarac o upropaštenom lozničkom gigantu

Kultura -

"Fabrika ne sme da stane" naziv je dugometražnog dokumentarnog filma koji će producentska kuća "Talas film" iz Beograda snimiti o HK "Viskoza", bivšem gigantu domaće hemijske industrije.

Film će režirati Marko Nikolić, a ideja je da donese priču o fabrici od koje je nekada živeo čitav loznički kraj, gde su radili ljudi sa obe strane Drine, a danas je samo opustošena ruševina na više od sedamdeset hektara zemlje između Loznice i Banje Koviljače.

Prema rečima producenta Nebojše Miljkovića predstoji opsežna priprema za snimanje filma, istraživanje o "Viskozi", nalaženje adekvatnih sagovornika, što je veliki posao koja zahteva izvesno vreme pre nego što kamere uđu u fabrički krug. Ideja o snimanju ovakvog filma rodila se kada je Nikolić radio film "Znaci života", o napuštenim hotelima u Srbiji. Tada je snimano i u hotelu "Podrinje" u Banji Koviljači, a videvši "Viskozine" ostatke rešeno je da se snimi film o njoj.

Loznica, Viskoza
foto: Kurir/T.Ilić

- Ta nekada velika fabrika imala je izuzetan značaj za žitelje toga kraja. U filmu će o fabrici, uslovima za rad i njihovim emocijama prema tom vremenu govoriti nekadašnji radnici Viskoze. Kroz intervjue sa očevicima rada fabrike i njihovim potomcima gledalac će saznati o tadašnjem standardu, uslovima života i ljubavi koju je pružala fabrika i sistem koji ju je stvorio. Upoznaće mladića Aleksandra Kostića iz Loznice koji je u fabrikim pogonima našao više hiljada fotografija i negativa iz raznih perioda postojanja "Viskoze" i koji na poseban način oživljava uspomenu na fabriku koja više ne postoji. On je letos priredio izložbu nađenih fotografija u srušenoj "Viskozi" , koju su posetili nekadašnji radnici prvi put posle mnogo godina, pa i decenija, i videli šta je od nje ostalo. Nadamo se da će film o "Viskozi" biti uspešan kao i "Znaci života", koji su dobili brojne festivalske nagrade - kaže Miljković.

Loznica, Viskoza
foto: Kurir/T.Ilić

On nije mogao precizirati kada će se film naći pred publikom, ali je istakao da će biti realizovan u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Loznice, Muzejom Jadra, Centrom za kulturu "Vuk Karadžić" i TV Lotel.

"Viskoza" je bila fabrika kroz koju je od 1952. godine, kada je zvanično zaposlen prvi radnik, sve do propasti sredinom prve decenije ovoga veka prošao jedan mali grad od više od 30.000 zaposlenih. Proizvodnja je prestala početkom 2005, četiri godine kasnije uveden je i stečaj, a višedecenijska pljačka i čerupanje fabrike dovelo je do toga da je iz nje odneto sve što vredi i ostali su jedino goli zidovi, visoki dimnjaci, pogoni bez krovova i danas je mesto gde se kriju migranti. Njena sudbina biće ispričana na filmu, sudbina fabrike koja je od industrijskog giganta i simbola Loznice postala njeno ruglo.

T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track