10 NAJGORIH FILMOVA 2022. GODINE! Poznati filmski časopis objavio svoj izbor uz BRUTALNE KRITIKE: Da li se slažete sa njima?!
Foto: MGM / Planet / Profimedia

šta vi mislite?

10 NAJGORIH FILMOVA 2022. GODINE! Poznati filmski časopis objavio svoj izbor uz BRUTALNE KRITIKE: Da li se slažete sa njima?!

Kultura -

Pred kraj svake godine pojavljuje se lista 5 najgorih filmova koji su tu godinu obeležili. Magazin "Variety" objavio je sada svoju listu najgorih filmskih ostvarenje za 2022. godinu, a dva kritičara ovog magazina iznela su svoje mišljenje. Reči Pitera Debregea i Ovena Gleimbermena oštre su kao mač, a mi vam ih prenosimo u celosti i otkrivamo koji filmovi su bili najlošiji prema mišljnju ova dva kritičara.

LISTA OVENA GLEIMBERMANA

Amsterdam (Amsterdam)

Užasan film može biti dosadan. Ili može biti paralizirajuće nekoherentan. Ili može biti čudno dosadno i zaljubljeno u sam taj aspekt sebe. Bizarni fijasko Dejvida O. Rasela upravlja sumnjivom razlikom da su sva ova tri opisa savršena za njega u isto vreme. Od samog početka, dok Kristijan Bejl i Džon Dejvid Vašington pričaju jedan drugom o predstojećoj autopsiji iz razloga koji u potpunosti izmiču publici, film izgleda ne može da odluči o čemu se radi, Smešten u Ameriku 1930-ih koja izgleda kao da je pod staklom, „Amsterdam” otkriva da su Bejl, Vašington i Margot Robi deo najmanjeg ljubavnog trougla – ali prava radnja je o pokušaju fašističkog preuzimanja vlasti, što se zapravo dogodilo. Dok film stigne tamo, poželeli biste da Rasel može da počne ispočetka sa tom realnošću i da se odvoji od zamaha koji je napravio.

Minions: The Rise of Gru (Malci 2 - Gruov početak)

Kada animirani nastavak nema više svrhe od krave koja se muze na suvo, to može biti čudno beživotna afera. Možda zato peti deo u seriji „Despicable Me“ izgleda kao 105. Kada sednete da ga gledate, barem znate ovo: Minions će Minionirati. Ali čak i za ovog nekadašnjeg obožavatelja „Minionsa“, oni su istrošili svoju dobrodošlicu - kao i Gru, koji je predstavljen ovde kao 11-godišnjak koji sanja da postane superzlikovac... ali to je ceo problem. Već je odlučio šta će biti, oduzimajući priči njen faktor „uspona“ i čineći da Gru izgleda kao da je oduvek znao da mu je sudbina da bude akciona figura Mekdonaldsa.

Bones and All

Šta ako su napravili fantaziju o kanibalskom zemljotresu i nikog nije bilo briga? Ova priča u kojoj igraju Timoti Čalamet i Tejlor Rasel kao ljudožderi koji nisu zombiji, izašao je iz Venecijanskog filma Festival kao kuća u plamenu „Sumrak“. To je palo uz udarac, jer je publika otkrila da se za dva sata i 10 minuta gotovo ništa ne dešava. Imamo više nego dovoljno vremena da bacimo pogled na velike rupe na Čalametovim farmerkama, koje otkrivaju skup kostiju gotovo jednako golih kao scenario.

Firestarter (Potpaljivačica)

Zašto napraviti rimejk jednog od najgorih filmova Stivena Kinga 80-ih? Da dokažete da možete napraviti još goru verziju toga. Tako izgleda užas IP-a. Dru Barimor odigrao je jednu od Kingovih metafora o nezaustavljivom besu 1984. godine, ali nova verzija je prenatrpana zavereničkim obrtima zapleta koji su veoma isečeni i sušeni. Setovi eksplodiraju u velike plamenove, ali film se nikada ne zapali.

Three Thousand Years of Longing (3000 godina čežnje)

Džordž Miler je vizionar kada snima filmove „Mad Max“, a van tih ostvarenja mu to i ne ide baš od ruke. Njegova veličanstveno šuplja adaptacija A.S. Bajatove kratke priče, koja je višeslojna bajka, je pravi opis za ovaj film. Tilda Svinton glumi potisnutog „naratologa“, a Idris Elba je veseli džin koji joj ispunjava tri želje. Možda biste poželeli da je ovaj ljubavni rad manje naporan i da se romantični vrhunac ne pojavi u potpunosti iz drugog filma.

LISTA NAJGORIH FILMOVA PITERA DEBREGEA

Blonde (Plavuša)

Igrati zvezdu tako ikoničnu i užarenu kao što je Merilin Monro nije lak zadatak, tako da je kasting uvek predstavljao problem za NC-17 adaptaciju romana Džojs Kerol Outs. Ako ostavimo probleme sa akcentom, Ana de Armas se snalazi bolje od većine drugih (u jednoj sceni, analizirajući „Magdu” Artura Milera, ona je zapravo prilično dobra), ali rediteljeva jednodimenzionalna slika Merilin svede ovu složenu i nepoznatu ženu na status žrtve, što čini ulogu tako plitkom. Još zabrinjavajući je način na koji Dominik konstruiše svoju opresivno „ukusnu“ interpretaciju oko poznatih slika zvezde, podmuklo obezbeđujući da kad god ponovo vidimo originalne fotografije, one budu ukaljane podsvesnim asocijacijama sa ovim ružnim, nevelikim portretom.

Bigbug (Veliki bag)

U svom najboljem izdanju, autor „Amelije” Žan-Pjer Žene pravi složena ostvarenja u stilu Ruba Goldberga: svetle, sjajne filmove sa puno pokretnih delova koji zuje i vrte se neko vreme pre toga uredno padaju na svoje mesto. „Bigbug“ predstavlja šta se dešava kada ta formula dođe do kratkog spoja, izlažući publiku svom brbljanju i buci. Bojim se da je Žene odavno izgubio svoj pravac, ali on je i dalje veliko ime, što verovatno objašnjava zašto je Netfliks dao zeleno svetlo za ovu agresivno smešnu komediju bliske budućnosti, koja se skoro u potpunosti odvija u prigradskoj kući kojom upravljaju roboti. Automatska vrata su se zaglavila, zatvarajući nas u zatvorenom prostoru sa mnoštvom nepodnošljivih likova, što bi bilo neprijatno pod bilo kojim okolnostima, ali je posebno štetno usred sećanja na zaključavanje izazvano pandemijom.

The Bubble (Balon)

Govoreći o „komedijama“ iz perioda lokdauna, Netfliks je imao još jednu grešku u bolnoj industrijskoj laži Džada Apatova, u kojoj glumci bez mozga završavaju zajedno u otmenom engleskom hotelu. Drago mi je što je producent „Bros“ uspeo da prođe kroz pandemiju okružen smešnim ljudima, ali dok je film stigao na Netfliks, činilo se da se šala potpuno besmislena.

Spiderhead

U tradiciji Džejmsa Kamerona (čiji je ne-loš, ali iznenađujuće nemaštovit povratak na Pandoru bio najveće razočaranje u 2022.) za ovog obožavaoca „Avatara”, VFKS veteran Džozef Kosinski postavlja se za naizgled nemoguće zadatke. Kada uspe, rezultati mogu biti zapanjujući („Top Gun: Maverick“), ali je bio užasan spoj za adaptaciju satire o medicinskim eksperimentima Džordža Sondersa. Kao i scenaristi „Dedpula“ Ret Riz i Pol Vernik. Originalna priča iz Njujorkera ima veoma lukav ton, sa testovima na drogu koji mogu da nateraju subjekte da se trenutno zaljube... ili da ubiju nekoga kada se uvede druga hemikalija. Kosinski pogrešno prikazuje Krisa Hemsvorta kao ludog naučnika i postavlja ono što je trebalo da bude skroman indi u onome što izgleda kao jazbina Bondovog negativca.

The 355 (355)

Ekipa iz snova vrhunskih ženskih talenata - uključujući Penelope Cruz, Lupitu Niongo i Džesiku Častein - udružila se kako bi dokazala da špijunski filmovi nisu isključivo igra za dečake. One nisu bili prvi koji su to pokušali (reditelj „La Femme Nikita” Luk Beson je proveo celu svoju karijeru pokazujući isto toliko), ali su imali nesreću što su verovali Simonu Kinbergu da ga režira. Ovo je tip koji je pokvario poslednji film „XMan“, a ovde uzima glumačku ekipu hvaljenu Oskarom i čini da izgledaju glupo. Čovek ne može da koreografiše akciju, a rezultat je smešno lažan, poput gledanja dece kako poziraju iza dovratnika, napetih pištolja, vičući „pev pev“ dok pantomimom pucaju jedni u druge. Jednostavno rešenje: Unajmite Džozefa Kosinskog za nastavak. Mnogo bolje odgovara njegovom senzibilitetu i veštini.

(Kurir.rs/Variety)

Bonus video:

02:48

TO NIJE BIO PRAVI TOMA ZDRAVKOVIĆ! Pevač žestoko napljuvao film Toma, pa otkrio KO JE ZAPRAVO TREBAO DA GA GLUMI (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track