IZA BEOGRADSKE FILHARMONIJE VRLO USPEŠNA GODINA! Evo top 5 filharmonijskih događaja, a jedan od njih je bio istorijski poduhvat
Foto: BF

presek 2022.

IZA BEOGRADSKE FILHARMONIJE VRLO USPEŠNA GODINA! Evo top 5 filharmonijskih događaja, a jedan od njih je bio istorijski poduhvat

Kultura -

Iza Beogradske filharmonije (BF) je više nego uspešna godina!

Ova po mnogima jedna od najboljih ovdašnjih ustanova kulture imala je tokom 2022. godine niz zapaženih nastupa i događaja, gotovo uvek se tražila karta više i, kao po pravilu, njihovi nastupi su se danima prepričavali...

Jednom rečju - bila je ovo godina u kojoj je Beogradska filharmonija još jednom postavila visoke standarde i pokazala drugima kako se radi posao.

U nastavku sledi izbor pet ključnih stvari koje su tokom 2022. stigle iz Filharmonije.

1. Betoven maraton

Betoven maraton - gigant od projekta. Ne samo događaj 2022. godine u svetu već i jedan od rekorda u istoriji muzičkog izvođaštva koji su postavili Beogradska i Dortmundska filharmonija, predvođene zajedničkim šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom. Jedan dirigent, dva grada, dva orkestra, devet simfonija, više od 200 izvođača - podvig je u koji se upustila tek nekolicina dirigenta na svetu.

Betoven maraton
Betoven maratonfoto: BFF

Svetska kritika je proglasila ovaj događaj istorijskim, i to ne samo za Balkan. Maraton se održao najpre u veličanstvenom Koncerthausu u Dortmundu, a nedelju dana kasnije u Novom Sadu u okviru projekta Evropske prestonice kulture, koji je krunisalo izvođenje Devete simfonije na koncertu na otvorenom na Petrovaradinskoj tvrđavi, sa više od 200 izvođača i 7000 slušalaca.

2. Nova zgrada Beogradske filharmonije

Filharmonija je svoj 99.rođendan proslavila predstavljanjem idejnog rešenja nove zgrade Beogradske filharmonije, čija se gradnja planira na lokaciji u novobeogradskom bloku 13. Autorka projekta, Amanda Levit, osnivačica londonskog studija AL_A, predstavila je filharmoničarima koncept njihove nove zgrade, koji predstavlja sklad između građevine i prirodnog prostora, istoka i zapada, starog i novog, između različitih generacija i kultura.

Ovako će izgledati nova zgrada BF
Ovako će izgledati nova zgrada BFfoto: BFF

Sa više prostorija za izvođenje, uključujući simfonijsku koncertnu salu sa 1.600 mesta, dvorana će biti prva te vrste na Balkanu, novi simbol Beograda i Srbije.

3. Stenvej Spirio r - čudo od klavira u Filharmoniji

Obeležavajući godinu dana od gubitka voljenog direktora, Beogradska filharmonija je nastavila viziju Ivana Tasovca tako što je priredila poseban događaj u njegovu čast. Specijalnom promocijom klavira poslednje generacije Stenvej Spirio r, Filharmonija je ostvarila Tasovčevu želju da bude prva u regionu koja je vlasnik najekskluzivnijeg instrumenta današnjice.

Klavir s Tasovčevim potpisom
Klavir s Tasovčevim potpisomfoto: BFF

Pored standardnog načina sviranja, ovaj model klavira može, bukvalno, da svira sam, uz stvarno pomeranje dirki usled digitalnog Spirio sistema. Moguće je uživo prenos izvođenja iz celog sveta u visokoj rezoluciji, kao i istovremeno snimanje interpretacije na samom instrumentu. Prvi tonovi su bili posvećeni Tasovcu tako što je sam klavir reprodukovao snimak izvođenja iz njegovih moskovskih dana.

Zahvaljujući ljubaznosti kompanije Stenvej, ovaj klavir ima ugraviran Tasovčev potpis, a kupovinu instrumenta omogućilo je Ministarstvo kulture.

4. Koncerti za bebe

Peta sezona bebećih koncerata i nesmanjeno interesovanje za najpopularnije edukativne projekte. Bukvalno od njihovih prvih dana, Filharmonija svira za bebce od 0 - 2 godine. Već tradicionalno, hol Beogradske filharmonije se pretvara u parking za kolica, a sala u muzičku igraonicu kako bi bebe najslobodnije uživale u muzici.

I najmlađi uživaju u klasici
I najmlađi uživaju u klasicifoto: BFF

Orkestar je već navikao na "gu-gu, ga-ga ovacije", kao i na drugare koji imaju solističke ili dirigentske ambicije, pa se tako popnu do filharmoničara i neretko im, između ostalog, odvezuju pertle.

5. Koncerti za tinejdžere i filmska muzika na Kolarcu

Beogradska filharmonija je svirala prvi put za tinejdžere, priredivši im pravu koncertnu zabavu zajedno sa Aleksandrom Sedlarom u ulozi dirigenta i naratora, izvodeći numere iz filmskih blokbastera i poznatih serijala.

Dan za tinejdžere u BF
Dan za tinejdžere u BFfoto: BFF

Ovom prilikom su u Beogradskoj filharmoniji bili dozvoljeni mobilni telefoni u edukativne svrhe kao i za snimanje najatraktivnije muzike koju je orkestar odsvirao. Melodija koja je ubedljivo izazvala najviše interesovanja je tema iz "Igre prestola", što se pokazalo i na večernjem koncertu dan kasnije na Kolarcu.

B. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track