ČETIRI PUTA POKUŠAO DA UPIŠE GLUMU, A POSTAO NOVINAR: Dejan Drakulić o dolasku na KURIR televiziju i tome kako je postao VODITELJ
Foto: Nenad Kostić

TV EKRAN

ČETIRI PUTA POKUŠAO DA UPIŠE GLUMU, A POSTAO NOVINAR: Dejan Drakulić o dolasku na KURIR televiziju i tome kako je postao VODITELJ

Kultura -

Kad je prošlog maja postao deo tima Kurir televizije, urednik i voditelj "Brzih vesti" Dejan Drakulić potpuno se usredsredio na to da njegov tim proizvodi najtačnije i najsvežije vesti.

Ipak, godina na izmaku donela mu je i novi izazov, kada je i sam stao pred kamere kao prezenter. U svaki segment svog posla utkao je višegodišnje iskustvo novinara, a kako kaže, reč je o profesiji koja ga je oduvek privlačila.

Dejan Drakulić
foto: Nenad Kostić

Kako je došlo do saradnje s Kurir televizijom?

- Na sasvim neobičan način, spontano i zahvaljujući predivnom čoveku, našem glavnom i odgovornom uredniku kakav se samo poželeti može, Zoranu Mihajloviću. Poslao sam biografiju za posao kad je Kurir raspisao konkurs i ništa se nije desilo. Tek posle nekoliko meseci Zoran me je pozvao i u šali pitao da li sam slučajno konkurisao za mesto urednika informativnog programa i da bismo, ako ne radim nigde, mogli da se upoznamo i porazgovaramo. Tako je počela ova divna priča.

Razlikuje li se mnogo vaš urednički posao kao prezentera vesti?

- Ne previše, osim što sada imam izazov više, a samim tim i veću odgovornost zbog velikog broja gledalaca Kurir televizije. Takođe, sada bolje razumem kolege TV prezentere, koliko im je važno da na što jednostavniji način, a u isto vreme što razumljivije, prenesu neku vest i ostave lični pečat. Iskustvo iz pisanih medija ume ponekad da bude mač sa dve oštrice, jer se bitno razlikuje način pisanja vesti u štampanim medijima i na portalima u odnosu na televiziju. Trudim se da izvučem najbolje i da brzinu koju sam stekao u radu na portalima primenim sada u poslu.

Jeste li pri dolasku na Kurir televiziju imali ideju da ćete postati TV lice?

- Spontano se dogodilo, mada sam imao iskustvo pred kamerama proteklih godina na drugim televizijama, a prvo još 2006. godine, na jednom tada veoma poznatom muzičkom festivalu.

Dejan Drakulić
foto: Nenad Kostić

Kako se slažete s kamerom?

- Trudim se da budemo na ti. Iako postoji određena trema kada uđem u studio, što je i normalno, nastojim da je savladam i da pozitivno utiče na mene.

Šta vam se najviše dopada na Kurir televiziji?

- Prvenstveno saradnici, koji su uglavnom mladi, puni entuzijazma i želje za usavršavanjem, a potom i kolegijalnost koju negujemo i ambijent u kojem radimo "Brze vesti" i dnevnike. Tu je i nekoliko iskusnih profesionalaca, koji se nesebično trude da prenesu svoje znanje i iskustvo. Sve bih ih ocenio čistom desetkom.

Šta bi moglo da se unapredi u "Brzim vestima"?

- Uvek volimo da iznenadimo gledaoce, pa će tako i svaka buduća promena, nadam se, pozitivno uticati na publiku kraj malih ekrana. Verujem da ih do sada nismo razočarali.

Da li je informativa ono što vas najviše zanima?

- Oduvek me je zanimala i privlačila, mada je posao takav da često budemo univerzalci, pa pišemo i o društvenim ili sportskim temama. Nije mi problem da se prilagodim.

Dejan Drakulić
foto: Nenad Kostić

Jeste li još pre upisa na FPN znali da će novinarstvo biti vaša profesija?

- Novinarstvo mi je uvek bila potajna želja, mada sam kao svršeni srednjoškolac prvo želeo da se bavim glumom. Četiri puta sam pokušavao da upišem FDU, dva puta akademiju u Novom Sadu, drugi put zamalo uspešno kada sam od 300 kandidata ušao u uži krug, među 20. Medutim, s vremenom je prevagnulo novinarstvo.

Ima li novinar vremena za hobije i privatni život?

- Svako bi trebalo da odvoji neko vreme za sebe i svoja interesovanja. Zanima me muzika, kojom se povremeno i bavim, dobar film, predstava ili knjiga, volim da pogledam neki sportski događaj. Rekreativno se bavim sportom i volim putovanja. Slobodnog vremena bi uvek moglo da bude više, ali uz dobru organizaciju i volju, moguće je uklopiti ono što me ispunjava uz poslovne i porodične obaveze.

Podvlačite li crtu pred Novu godinu?

- Znače mi samo važni datumi dragih ljudi, a crtu u životu i poslu podvlačim posle određenih događaja, ako je to neophodno.

(Kurir.rs / Jasmina Antonijević Milošević)

Bonus video:

07:19

KURIR TELEVIZIJA SLAVI DRUGI ROĐENDAN! Uvek smo prvi po brzini donošenja najtačnijih informacija POMERAMO STANDARDE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track