VIDI BUDALE! ZAKLAĆE GA, A NEĆE NI ZNATI: Zelenović otkrio detalje druženja legendi Borisa Dvornika i Bate Živojinovića (VIDEO)
Foto: ATA images, Printscreen

hit priča

VIDI BUDALE! ZAKLAĆE GA, A NEĆE NI ZNATI: Zelenović otkrio detalje druženja legendi Borisa Dvornika i Bate Živojinovića (VIDEO)

Kultura -

Radoslav Zelenović bio je direktor Jugoslovenske kinoteke više od dve decenije i za to vreme ostavio veliki pečat. Sedam godina uređivao je filmski program beogradskog Doma omladine, a 13 je proveo kao urednik filmske redakcije Televizije Beograd.

Posao ga je zbližio i sprijateljio i sa velikanima sedme umetnosti domaće scene, među kojima su Milena Dravić, Mira Banjac, Goran Marković, Zoran Simjanović, Srđan Karanović, Boris Dvornik i Bata Živojinović...

Druženje sa Batom i Lulom Živojinović

Radoslav i Bata Živojinović bili su dobri prijatelji, a on je na nagovor Bate čak i kupio kuću u Koraćici. Zelenović se u ispovesti za Kurir prisetio druženja sa velikim glumcem.

Radoslav Zelenović, Bata Živojinović, Velimir Bata Živojinović
foto: Privatna Arhiva

- Zamenu za svoj zavičaj našao sam u Koraćici. Na nagovor Bate Živojinovića 1983. godine sam tamo kupio kuću. Bata je stalno insistirao da dođem da vidim njegovo selo, pa smo se Vesna, Đorđe i ja uputili tamo "dijanom", koju smo tih osamdesetih godina vozili.

Pri prvoj poseti, kada sam video ovaj prelepi pogled, kojeg ni danas ne mogu dovoljno da se nagledam, ovo mesto me je osvojilo. Tako smo krenuli da tražimo kuću. Naravno, nismo imali dovoljno para, međutim, vlasnik Marko je odlučio da je baš nama proda. Kroz tu kuću nema ko nije prošao: Liv Ulman, Nikita Mihalkov, Kolomba Domingez...

Vidi budale! U četničkom selu našao da svira partizanske pesme!

Svi znaju da je Bata uživao u druženju sa dragim ljudima. Jednom je u posetu došao i Boris Dvornik, nakon ratnih dešavanja na prostou bivše Jugoslavije, a Rale je taj susret opisao do detalja. Veseloj družini tom prilikom palo je na pamet da zasviraju harmoniku, koju je Zelenović svirao od detinjstva, a sve je to moglo da ima ne tako šaljivi kraj.

Radoslav Zelenović, Bata Živojinović, Velimir Bata Živojinović
foto: Privatna Arhiva

- Najlepša priča iz Koraćice vezana je za posetu Borisa Dvornika. To druženje s Batom, Lulom i njim trajalo je tri dana. Pomenuo sam da sam u mladosti svirao harmoniku. U Koraćici sam držao četiri! Jednu kod Nade u kafani, drugu kod starog druga, treću kod Lule i Bate, a četvrtu kod mene u kući. Nedeljom tada nisu radile radnje.

03:03

Poslednji susret Bata Živojinović i Boris Dvornik

Boris kaže: "Bato, vino ne valja ništa, kao sirće je." Krenemo mi kod mene na vino, jer sam ja kolekcionar. Krenemo da pijemo žestoko. Lula, da bi prekinula priču, kaže mi: "Hajde uzmi harmoniku." Nisam ti ja džuboks! Ali Boris traži da svira! Izađe na terasu i zapeva "Bela, ćao! O, partizano!" Bata viče: "Vidi budale! U četničkom selu našao da svira partizanske pesme! Zaklaće ga, a neće ni znati." Uzmem i ja harmoniku i izađemo u selo da pevamo tu pesmu. Bata i Lula su najlepši duet koju sam čuo - prisetio se Zelenović za Kurir.

(Kurir.rs)

Bonus video:

09:09

ISPRAVLJA SE NEPRAVDA: Nova spomen ploča Bati Živojinoviću biće zakucana ekserima (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja