SAHRANJEN MARKO JANKOVIĆ: Čuveni novinar i osnivač Studija B ispraćen u legendu
Foto: Kurir

tuga

SAHRANJEN MARKO JANKOVIĆ: Čuveni novinar i osnivač Studija B ispraćen u legendu

Kultura -

Legendarni novinar i radio-voditelj Marko Janković sahranjen je danas na Novom bežanijskom groblju u Beogradu.

Jednog od najznačajnijih likova i zaštitnih znakova radija Studio B ispratilo je nekoliko stotina rođaka, prijatelja, kolega i poštovalaca.

Marko Janković
foto: Kurir

Marko Janković je bio jedan od simbola urbanog Beograda, čovek koji je bio pionir u mnogim segmentima radijskog novinarstva ondašnje Jugoslavije i njenog glavnog grada, što ga s pravom svrstava u društvo s Duškom Radovićem, Đokom Vješticom i Zoranom Modlijem.

Marko Janković
foto: Kurir

- Bio je istinska legenda našeg novinarstva i beskompromisni borac za slobodu reči, zbog čega je neretko plaćao cenu koju mnogi nikad nisu bili spremni da plate. Marko je obeležio naše živote na mnogo načina. Bio je jedan od simbola urbanog Beograda, koji je svojim stilom nenametljivo oblikovao ne samo naše muzičke sklonosti već pre svega naš odnos prema proklamovanim "istinama", koje je upravo on, među prvima, dovodio u pitanje u svojim emisijama. Takav je bio i njegov odnos prema politici - iskren, snažan i emotivan, prebojen idealima njegovog otvorenog rodoljublja i istinskog patriotizma, za koje se borio do kraja i koje nikada nije skrivao. Izražavam duboko saučešće porodici, prijateljima, kolegama i poštovaocima Marka Jankovića. Njegov Beograd i Srbija ga neće zaboraviti - ovo je o njemu napisao u telegramu saučešća predsednika Aleksandar Vučića.

Marko Janković
foto: Kurir

Ispraćaju Marka Jankovića prisustvovale su kolege s nekadašnjeg Studija B, urednik Drugog programa Radio Beograda Radoman Kanjevac, advokat Branislav Tapušković, reditelj Balša Đogo i drugi.

.

Marko Janković
foto: Kurir

Marko Janković će Beograđanima, između ostalog, ostati u sećanju kao "Kolos s Rodosa, koji brkove suče", po svojoj originalnosti, beskompromisnom jeziku i hrabrosti koju je sipao s radio-talasa, naročito u svojoj čuvenoj emisiji "Od doručka do ručka".

Upravo u vreme ručka ispraćen je u legendu...

Kurir.rs

Bonus video:

01:02

Sahrana Miodraga Ješića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track