PADA ODLUKA O DOBITNIKU NINOVE NAGRADE: U finalu s debitantskim romanom Mirjana Drljević, a evo ko je PRVI FAVORIT
Foto: Booka

tačno u podne

PADA ODLUKA O DOBITNIKU NINOVE NAGRADE: U finalu s debitantskim romanom Mirjana Drljević, a evo ko je PRVI FAVORIT

Kultura -

Žiri, kojim predsedava Teofil Pančić, danas oko 12 sati doneće odluku ko je 69. dobitnik najznačajnijeg književnog priznanja u Srbiji.

Teofil Pančić
foto: Stefan Jokić

Za Ninovu nagradu nominovani su Danica Vukićević za "Unutrašnje more" ("Nojzac"), Milan Tripković za "Klub istinskih stvaralaca" ("Fabrika knjiga"), Goran Petrović za "Papir sa vodenim znakom" ("Laguna"), Mirjana Drljević za "Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo" ("Buka"), Uglješa Šajtinac za "Koljku i Sašenjku" ("Arhipelag") i Marijana Čanak za "Klaru, Klarisu" ("Bulevar buks").

Goran Petrović, Akademik Goran Petrović
foto: Nebojša Babić

Podsetimo, književnik Goran Petrović je možda prvi favorit jer je prošle nedelje za svoje delo već nagrađen priznanjem Beogradski pobednik, a dobio je i Ninovu nagradu 2000. godine za roman "Sitničarnica 'Kod srećne ruke'". Uglješa Šajtinac našao se u najužem izboru 2011. s knjigom "Sasvim skromni darovi", dok Milan Tripković ulazi u finalnu konkurenciju sa svojim drugim objavljenim romanom, a Danica Vukićević, Mirjana Drljević i Marijana Čanak s prvencima (kuriozitet je da je Drljevićevoj ovo ujedno i prva objavljena knjiga).

Milena Marković
foto: Ana Paunković

Na konkurs je, podsetimo, tokom prošle godine stiglo 177 naslova. Poslednja laureatkinja je Milena Marković za roman "Deca", dok je pre nje to bio Svetislav Basara, kolumnista Kurira, s delom "Kontraendorfin".

Kurir.rs

Bonus video:

03:21

GOVOR POBEDNICE: Milena Marković o Ninovoj nagradi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track