U LIČNIM PRIČAMA MERA JE PRIORITET: Dubravka Drakić o seriji PAD i LAUŠEVIĆU, a ovako je pomogla koleginici VESNI TRIVALIĆ
Foto: Firefly Production

TV ekran

U LIČNIM PRIČAMA MERA JE PRIORITET: Dubravka Drakić o seriji PAD i LAUŠEVIĆU, a ovako je pomogla koleginici VESNI TRIVALIĆ

Kultura -

U muškoj priči o jednoj tragediji i dvostrukom ubistvu pretočenoj u seriji "Pad" glumica Dubravka Drakić tumači lik Bosiljke, majke glavnog junaka Ivana Maslaća, kog tumači Milan Marić.

Dubravka Drakić
foto: Firefly Production

Rađena po motivima biografske knjige glumca Žarka Lauševića "Godina prođe, dan nikad", ova serija privukla je veliku pažnju publike, a ova crnogorska dramska umetnica i profesorka na Akademiji umetnosti na Cetinju otkriva kako se spremala za novi izazov.

Šta ste dali Bosiljki čega možda nije bilo u scenariju?

- Sve je bilo izazov. U ovako osetljivim, ličnim pričama mera je prioritet. Ta mera bude sve ljudsko što mislimo da imamo, a često ga zanemarimo.

Milan Marić, serija Pad, pad
foto: Firefly Promo

Kakav je Bojan Vuletić kao reditelj?

- Senzibilan, otvoren, kreativan, neću preterati da kažem izvanredno pripremljen i spreman za rad s glumcima.

Po čemu ćete pamtiti snimanje serije?

- Po vrhunskom profesionalizmu u svim sektorima. Po radosti zbog kreativne atmosfere i visokih kriterijuma koji su postavljeni.

Žarko Laušević
foto: Damir Dervišagić

Scenario za seriju "Pad" je rađen po motivima knjige "Godina prođe, dan nikad" Žarka Lauševića. Kako ste vi doživeli njegovo delo?

- Čitala sam sve Žarkove knjige. Jasno je od početka bilo da je Bojan radio adaptaciju i sve nas rasteretio te vrste dokumentarizma. Devedesete su okvir i zadatak koji smo probali da kroz igru opravdamo i kontekstualizujemo.

Dubravka Drakić
foto: Dado Ljajević

Od cele ekipe, jedino je Mima Karadžić poznavao Lauševića još devedesetih. Da li ste razgovarali o tom nesrećnom događaju?

- Ovo je umetnički projekat za koji je knjiga bila povod. Tragedije nas opominju i šalju poruku da se nikad nikom više ne dogode.

Publika će vas ove godine gledati i u trećoj sezoni serije "Dug moru". Kakav teret nosi vaš lik?

- Ne smem da otkrivam detalje, a verujem da ćete uskoro saznati kroz sezonu koja je posebna i drugačija.

Vesna Trivalić
foto: Telekom Srbija

Vesna Trivalić kaže da ste joj mnogo pomogli oko izgovora. U čemu glumci greše kad treba da igraju Crnogorce?

- Nema grešaka, ima samo pripreme ili podrazumijevanja. Vesna je izuzetna glumica i profesionalac, ona je posvećena svim elementima uloge.

Da li je Marić u seriji "Pad" uspeo da pogodi taj akcenat i šarm koji je imao Laušević?

- Poenta je u tome što je Milan uspeo da na autentičan i jedinstven način odigra izuzetno tešku ulogu. I ne treba upoređivati glumce, već prepoznavati i isticati kvalitet u glumačkom izrazu.

Dubravka Drakić
foto: Dado Ljajević

Nekako vas publika u Srbiji najviše poznaje po saradnji s Milanom i Mimom Karadžićem. Kako pamtite njihova snimanja od "M(j)ešovitog braka", preko "Budve na pjenu od mora"i "Gorčila", do "Bisera Bojane"?

- Saradnja s Mimom traje od snimanja sa Živkom Nikolićem još 1995 godine, a s Milanom u Gradskom pozorištu godinu dana kasnije, tako da smo paralelno radili i u teatru i na serijama. I pamtim koliko mi je bilo važno da se razvijam kao glumica u ulogama koje sam imala radost da igram, a s njima je to bilo zadovoljstvo.

Kurir.rs/ Ljubomir Radanov

Bonus video:

01:46

MOJ OTAC NIJE BIO ZA TO DA SE BAVIM GLUMOM! Anđela Jovanović pre 13 godina čula je ove reči, ali se onda mama BRANKA umešala!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track