NOVI ŽIVOT BEOGRADSKE LOŽIONICE: Do proleća 2025. postaje kreativni centar, a evo šta je poručila PREMIJERKA
Foto: Tamara Trajković

Beograd na vodi

NOVI ŽIVOT BEOGRADSKE LOŽIONICE: Do proleća 2025. postaje kreativni centar, a evo šta je poručila PREMIJERKA

Kultura -

Bivša okretnica za parne lokomotive u Beogradu na vodi biće rekonstruisana i do proleća 2025. pretvorena u višenamenski centar, mesto okupljanja kreativnih i inovativnih ljudi različitih profila kreativnih industrija.

Ložionica, Ana Brnabić
foto: Tamara Trajković

Radovi na obnovi su juče i zvanično počeli, a premijerka Ana Brnabić položila je svoju poruku za buduće generacije u vremensku kapsulu, koja će biti postavljena u temelj nove Ložionice u Beogradu.

Iskra stvaralaštva

Ona je budućim generacijama poručila da nastave iskru genijalne inovativnosti i stvaralaštva, koja hiljadama godina postoji na ovim prostorima, i da nas učine ponosnima.

Premijerka je dodala da budući naraštaji kreativaca iz Ložionice treba da uvedu svoje društvo u neku novu tehnološku revoluciju, jer je Ložionica bila i ostala motor napretka i svetionik u budućnosti.

Ona je podsetila da su u Srbiji u poslednjih nekoliko godina otvorena četiri naučno-tehnološka parka - u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku - i najavila da će ove godine početi gradnja još četiri, a prvi među njima biće u Kruševcu, nakon čega sledi Kragujevac.

Ložionica, Ana Brnabić
foto: Tamara Trajković

- Ložionica je dragulj u kruni svega ovoga što radimo, zato što je ona simbioza svih tih stvari - kazala je Brnabićeva.

Kako je naglasila, ovo je prva vlada u istoriji Srbije koja je uzela kredit za infrastrukturu u kulturi.

- Doskoro smo na kreativne industrije gledali s podsmehom, a danas one u Srbiji zapošljavaju 155.000 ljudi, čak 30.000 više nego pre dve godine - navela je premijerka i naglasila da je svaki sedmi preduzetnik i svako šesto privredno društvo upravo iz kreativnog sektora.

Bolja budućnost

Prema njenim rečima, Vlada je u izgradnju Ložionice uložila 52 miliona evra. I ambasadori nacionalne platforme "Srbija stvara" stavili su svoje poruke u kapsulu koja će biti postavljena u temelje Ložionice, a biće otvorena posle 50 godina.

Ložionica, Ana Brnabić
foto: Tamara Trajković

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović rekao je da će Ložionica jedan vek nakon svog nastanka postati mesto susreta talenata, inovatora i kreativaca kakvo Beograd, Srbija i region nisu videli i da će predstavljati inovativno i kreativno čvorište, centar izvrsnosti, urbanog i dinamičnog života i stvaralaštva. Ministarka za nauku, tehnološki razvoj i inovacije Jelena Begović ocenila je da je projekat rekonstrukcije Ložionice nešto što čuva prošlost da bi se kreirala bolja budućnost.

Ložionica
foto: Promo

Ložionica je izgrađena od armiranobetonske konstrukcije, najstarije takve konstrukcije u Beogradu, i njen izgled će ostati isti. Novi višenamenski centar biće izgrađen na 14.000 kvadratnih metara.

Kurir.rs/ A. S. B.

Bonus video:

02:11

EURACTIV.RS POČEO S RADOM U VELIKOM STILU! Premijerka Ana Brnabić i šef delegacije EU Emanuel Žiofre na svečanosti u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track