U HAVANI IZLOŽBA NAJZNAČAJNIJEM SRPSKOM NAUČNIKU: Maja Gojković svečano otvorila izložbu o NIKOLI TESLI na KUBI (FOTO)
Foto: Ministarstvo Kulture

svečano

U HAVANI IZLOŽBA NAJZNAČAJNIJEM SRPSKOM NAUČNIKU: Maja Gojković svečano otvorila izložbu o NIKOLI TESLI na KUBI (FOTO)

Kultura -

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković otvorila je u Havani izložbu posvećenu jednom od najznačajnijih srpskih i svetskih naučnika "Energija za budućnost – Nikola Tesla, razvoj hidroenergetike“ i tom prilikom istakla da je od posebnog značaja što se ona održava u godini obeležavanja 120 godina od uspostavljanja bilateralnih odnosa Srbije i Kube.

Maja Gojković, Izložba na Kubi
foto: Ministarstvo Kulture

Gojković je naglasila da su Srbija i Kuba zemlje bogatih istorija i ponosnih ljudi, koji iznad svega cene slobodu i patriotizam i da se predstavljanjem jedne od najznačajnijih ličnosti srpskog naroda i svetske nauke, daje doprinos jačanju prijateljstva dve zemlje.

Ministarka je citirala čuvenog naučnika koji je rekao:

- Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina - ocenivši da ove reči najbolje oslikavaju njegov kosmopolitski duh, koji nijednog trenutka nije zaboravio odakle je i gde su mu koreni.

Maja Gojković, Izložba na Kubi
foto: Ministarstvo Kulture

Prema rečima Gojković, organizacijom ove izložbe, Ministarstvo kulture Republike Srbije još jednom daje doprinos očuvanju sećanja na, po mnogima, najvećeg svetskog pronalazača prošlog milenijuma.

Nikola Tesla je globalni simbol nauke i napretka, rekla je ministarka istakavši da nema boljeg načina da se Srbija predstavi Kubi. Ona je podvukla da je ova izložba važna karika u stvaranju zajedničke budućnosti i jačanju veza dve zemlje u oblasti kulture, pošto je upravo kultura najbolji način za povezivanje pojedinaca, zajednica i institucija.

1 / 6 Foto: Ministarstvo Kulture

Ona je zaključila da je fenomen Tesla neizostavni deo i popularne kulture 20. i 21. veka, pošto su njegov lik i delo neiscrpna inspiracija u stripu, filmskoj, likovnoj i drugim umetnostima.

(Kurir.rs)

Bonus video:

05:26

Maja Gojković na otvaranju izložbe „Mihailo Janketić – Pozorišna posveta“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track