NA SNIMKU SE KOTRLJALA ODSEČENA GLAVA! Nova knjiga o tajnama ratovanja ISIS-a: Hakeri Islamske države vrebaju sa društvenih mreža
Foto: Profimedia

vladimir matevski

NA SNIMKU SE KOTRLJALA ODSEČENA GLAVA! Nova knjiga o tajnama ratovanja ISIS-a: Hakeri Islamske države vrebaju sa društvenih mreža

Kultura -

Kada su se prvi put pojavili na terorističkom nebu, ekstremisti Islamske države (ISIS) su za većinu međunarodnih posmatrača bili samo još jedna grupa, u nizu fundamendalističkih naoružanih ćelija koje u ime džihada šire strah i klasičan teror.

Ubrzo se, međutim, pokazalo da ISIS predstavlja prekretnicu u istoriji ratovanja i savremenog terorizma. Izuzetno efikasnom primenom savremenih tehnologija i komunikacionih tehnika ISIS je postao globalni fenomen zbog kojeg su i danas angažovane i dve najveće supersile.

Vladimir Matevski
foto: Kurir

Upravo se ovom tematikom - upotrebom najnovijih kanala komunikacije, bavi knjiga "Sajber Džihad - strategija komunikacije Islamske države", Vladimira Matevskog dugodišnjeg novinara i stručnjaka za odnose sa javnošću.

- Po prvi put je jedna teroristička organizacija, izuzetno brutalna, i iznad svega nemilosrdna prema svojim neprijateljima, iskoristila tehnološku snagu protivnika i istim oružjem pokazala u kojoj meri je savremeni svet ranjiv i nemoćan. Njihove mete su i danas svuda - od ruskog Kavkaza do Bostona, od ulica Londona do Bengazija i Persijskog zaliva. NIko nije siguran, da li će mu presuditi ekstremista ISIS, regrutovan preko Interneta i nadahnut radikalnim propovednicima sa Youtube-a - objašnjava Vladimir Matevski.

On objašnjava da je Internet i danas pokretačka snaga i osnovno sredstvo koje vaspitava hiljade mladih muslimana na Zapadu.

- I danas, na žalost džihadistički i ekstremistički simpatizeri slobodno objavljuju video-zapise sa ciljem da regrutuju i učvrste onlajn bratsvo radi terorizma.Svaki dvadesetogodišnjak koji živi u bilo kom gradu na svetu, koji misli o odlasku u Siriju, Libiju ili Irak, može putem Interneta da nađe vršnjaka i razgovara o džihadu. ISIS se sasvim uspšeno razvija u okruženju koje prožimaju regionalne podele, etnički i sektaški konflikti, religiozna netrpeljivost, teorije zavere i ekonomska, socijalna i politička marginalizacija - navodi naš sagovornik.

Posebnu stručnost, prilagodljivost i brzinu ekstremisti Islamske države su pokazali u korišćenju društvenih mreža.

- To su na najbolji način pokazali u junu 2014. uoči osvajanja dvomilionskog Mosula u Iraku, kada su, iako brojčano znatno slabiji, "počistili" iračku armiju i saveznilke snage. Oni su uoči napada na ovaj grad koristili tviter za objavljivanje fotografija obezglavljenih zatvorenika. Čak su koristili haštag #WorldCup pratećim rečima - ovo je naša lopta i ima kožu. Na snimku se kotrljala odsečena glava. Kada je viđena ova objava na tviteru, u redovima iračke armije zavladala je opšta panika i haos. Milionski grad je praktično predat na tacni pa je tako ISIS ubrzo kontrolisao ceo sever Iraka - kaže Matevski.

Vladimir Matevski
foto: Kurir

Još efikasnija se pokazala upotreba Youtube, gde su fundamentalisti redovno objavljivali snimke brutalnih egzekucija. Oni su koristili sva najnovija dostagnuća filmske tehnike, kaže naš sagovornik.

- ISIS je snimio na desetinu filmova. Većinu je nadgledao Abu Amr al Šami, Sirijac rođen u Saudijskoj Arabiji koji je, praktično, holivudski đak. To se vidi i po snimcima koji su na vrhunskom profesionalnim nivou - snimanje sa više modernih kamera, montaža, prateća muzika, kadrovi, kostimografija...o svemu se vodi računa. Nađen je čak i glavni junak - morbidni glavoseča Džihadi Džon koji lično kolje pred kamerama ISIS-a. ISIS je postao stoglava hidra sa jednim srcem,a koja je protresla svet na način koji nije viđen u svetskoj istoriji - dodaje Matevski.

Gubitak teritorija i resursa Islamske države, počev od 2017, ne znači kraj ove terorističke mreže. Kako borbene, oružane ćelije, ISIS i danas gaji medijske jedinice koje su i autonomne, ali opet - čvrsto se drže glavnog ideološkog pravca, ali i dosadašnjeg načina rada.

Naš sagovornik ističe da i danas postoji "Centralno odeljenje za medije Islamske države" kao krovna organizacija koja kontroliše i razvija medije ISIS-a - od štampanih publikacija, do radija i desetina internet portala.

- Naravno, najjače oružje za regrutaciju i delovanje su i dalje društvene mreže. Profsionalci koji su većinom došli sa Zapada, intenzivno rade na oporavku prisustva ISIS na mrežama, gde se sada poseban akcenat stavlja na šifrovanu aplikaciju Telegram. ISIS pokazuje neverovatnu sposobnost za preživljavanje i ne bi bilo prvi put da se vrati sa ivice provalije i preživi sadašnju defanzivu. Internet, odnosno društvene mreže imaju ključnu ulogu u tome - zaključuje naš sagovornik.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:19

KNJIGA NATPIS CENTRALNA TEMA HUMANIRNE VEČERI! Evo šta su umetnici rekli (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track